8 Δεκεμβρίου 2011

Menacius Πολίτης

Γνωρίζω τον Α. και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έγραψε η "πρωτοβουλία ένα καράβι για την Γάζα" ότι το μόνο όπλο που κρατούσε ήταν η κάμερά του...σήμερα Παρασκευή οδηγείται στον ανακριτή με βαριές κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις.Ας δούμε καλύτερα πως αντιμετώπισε το θέμα η διαδικτυακή κοινότητα (ένα μέρος) και μια συνέντευξη σε εφημερίδα για την δημοσιογραφία των πολιτών..

απο @radiobubble 
Στις συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν την
 (Τρίτη)  6 Δεκεμβρίου, για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η αστυνομία προέβη σε 21 συλλήψεις και 46 προσαγωγές. Μεταξύ των συλληφθέντων που παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου ήταν ο Α.Δ., συνδιαχειριστής της διαδικτυακής τηλεόρασης Omnia TV και μέλος της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, γνωστός στο twitter με το ψευδώνυμο Menacius.

Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία μια και πρόκειται για πολίτη ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα για χάρη ενός διαδικτυακού-κοινοτικού μέσου ενημέρωσης - την ώρα μάλιστα που συνελήφθη, έδινε ανταπόκριση σε αυτό γράφοντας μηνύματα στο twitter (βλ. σχετικά εδώ, εδώ και εδώ). Με δυό λόγια πρόκειται για πολίτη που εκείνη τη στιγμή, μαζί με πολλούς άλλους, ασκούσε έργο της «δημοσιογραφίας των πολιτών».

Υπάρχουν πολλά τεκμήρια για τον δημοσιογραφικό ακτιβισμό του Menacius, τόσο από δημοσιεύματα όσο και από τις μαρτυρίες φίλων και συντρόφων του. Επίσης χρειάζεται να ιδωθεί στο πλαίσιο της αυξανόμενης αστυνομικής καταστολής των τελευταίων χρόνων παράλληλα με την επισημοποίηση του πρόσφατου, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο, «δόγματος» της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο συνοψίζεται ως εξής: «Όχι προκλήσεις» - «προληπτικοί έλεγχοι» και «προληπτικές προσαγωγές» - «μηδενική ανοχή».(βλ. εδώ).

Πληροφόρηση για το θέμα μπορείτε να αντλείτε στο Τwitter στο hashtag #freemenacius, στη διαδικτυακή τηλεόραση OmniaTV, το διαδικτυακό ραδιόφωνο Radiobubble.gr, τον Παραλληλογράφο και το Athens Indymedia. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει έκκληση από το Twitter προς το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας να ασχοληθεί με την υπόθεση, αλλά και επισήμως μέσα από την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Τα γεγονότα
O Μenacius την Τετάρτη, όπως πληροφορεί η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ενώ «εξήλθε για να καλύψει τα γεγονότα στο πλαίσιο της δουλειάς πληροφόρησης της διαδικτυακής εναλλακτικής τηλεόρασης ΟΜΝΙΑ TV», συνελήφθη, […] με την κάμερα και το υλικό του να έχει κατασχεθεί και να του αποδίδονται οι εξωφρενικές κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων (για πέτρες) και συμμετοχή σε ομάδα που πετούσε μολότωφ καθώς και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών».
Αφού κρατήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Γενική Διεύθυνση Αττικής, την Πέμπτη η μεταγωγή του μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες στο κτίριο 16 της εισαγγελίας στην Ευελπίδων καθυστέρησε, σύμφωνα με την υπάρχουσα ενημέρωση, για περίπου τρεισήμιση ώρες. To Omnia TV μεταδίδει:
>>> «Ενώ η αρχική ενημέρωση είναι οτι 14:30 με 15:00 οι συλληφθέντες συμπεριλαμβανομένου του φίλου και συνεργάτη @menacius, θα μεταχθούν απο τη ΓΑΔΑ με προορισμό το κτίριο 16 της εισαγγελίας στην Ευελπίδων, μαθαίνουμε πως θα τους πάνε πρώτα από την σήμανση στη Λεωφόρο Καβάλας. Λες και στη ΓΑΔΑ δεν υπάρχει σχεδόν ένας ολόκληρος όροφος για να σημαίνουν όσους περνούν από εκεί με μελάνια και φυλακιστικά ενσταντανέ. Τελικά οι συλληφθέντες έρχονται στην Ευελπίδων ώρα 18:00 περασμένη, δεμένοι πισθάγκωνα με συνοδεία βαριεστημένων ΥΜΕΤατζίδων…»

>>> «Η ομάδα των ΥΜΕΤ στάθηκε μπροστά από την είσοδο του κτιρίου. Η δικηγόρος μας πληροφόρησε πως δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να επιβάλει το κλείσιμο της εισόδου του πρωτοδικείου από τα ΥΜΕΤ.

Στις 21:00 περίπου, είχαμε την πληροφορία πως ακόμα οι συλληφθέντες δεν είχαν περάσει από τον εισαγγελέα και πως διεκπεραίωνε τις πρωινές υποθέσεις. Πρώτοι που προχώρησαν στον εισαγγελέα μετά τις 22:00 περίπου ήταν οι ανήλικοι συλληφθέντες. Οι δικηγόροι μας ενημέρωσαν πως ο εισαγγελέας έκανε κήρυγμα στα ανήλικα παιδιά. Αργότερα από φίλο ενός από τους συλληφθέντες πληροφορηθήκαμε πως ο εισαγγελέας είπε στο παιδί "εσύ κατέστρεψες το κράτος"».
Μαρτυρία: «ξύλο μετά τη σύλληψη», «στοίβαγμα σε κελιά με υπεράριθμους»

>>> «Περίπου στις 23:00 μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες στο κτίριο του ανακριτή όπου και διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε ανακριτής υπηρεσίας. Μέλος της πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα που έκανε χρέη μεταφραστή, σε Ισπανόφωνους και Αγγλόφωνους συλληφθέντες αναφέρει:
 
«Οι κρατούμενοι παραμένουν κρατούμενοι τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, οπότε έχουν προθεσμία να απολογηθούν μέχρι τις 9.30 το πρωί. Θα απολογηθούν στο 14 ανακριτή.
Δεν αφήνουν ελεύθερους ούτε τους ανήλικους.

Προφανώς το ακριβές κατηγορητήριο για τον καθένα, δεν είναι μάλλον ακόμα έτοιμο, θα το παραλάβουν οι δικηγόροι του καθενός πιθανόν την Πέμπτη.

Η γενική ιδέα, τουλάχιστον για τους περισσότερους είναι ότι συμμετείχαν σε ομάδα που πετούσε πέτρες και μολότωφ. Οι κατηγορίες είναι διάφορες και είναι όλες κακουργήματα. Αν τα φορτώσουν όλα σε όλους, τότε μιλάμε για πολύ σοβαρά πράγματα και ο Α.Δ. την έχει άσχημα.

Ο εισαγγελέας γενικά ήταν αρκετά είρων και έκανε κάποιες ερωτήσεις στους κατηγορούμενους χωρίς αυτό να είναι το κυρίως μέρος της απολογίας. Μετά τους πήγαν σε ανακρίτρια, καταγράφηκαν τα στοιχεία τους, όρισαν δικηγόρους και τους έβαλαν να απολογηθούν την Παρασκευή.

Όσον αφορά τους κρατούμενους, είχαμε την ευκαιρία να μιλάμε αλλά υπό το άγρυπνο βλέμμα (και αυτί) των ασφαλιτών που τους συνοδεύουν. Πάντα με χειροπέδες, εκτός από τις φορές που μπήκαν στο γραφείο του εισαγγελέα ή της ανακρίτριας. Συνήθως δεμένοι πισθάγκωνα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και αφού το ζητήσαμε, με τις χειροπέδες μπροστά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασφαλίτες έβγαζαν όταν τους το ζητούσαν, τις χειροπέδες για να χρησιμοποιήσουν οι κρατούμενοι το κινητό κλπ.
Με όσους μίλησα, όλοι (μαζί και 15χρονοι) δήλωσαν ότι είχαν φάει τουλάχιστον από λίγο ξύλο - δεν εννοώ μόνο κατά τη σύλληψη, αλλά και μετά.
Παρόλα αυτά δήλωναν ότι δεν ηταν σοβαρός ξυλοδαρμός. Υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο το οποίο είναι εμφανώς σοβαρά χτυπημένο γύρω από το μάτι και γενικά στο πρόσωπο. Αργά τη νύχτα, το παιδί, ζήτησε από την ανακρίτρια, ιατροδικαστή η οποία τον παρέπεμψε να τον ζητήσει από τους αστυνομικούς αύριο. Δεν επιθυμεί δημοσιοποίηση ονόματος/εθνικότητας.
Ο Μενάκιος έχει ένα εμφανές σημάδι στο μέτωπο, μου είπε ότι τον είχαν χτυπήσει και αλλού, όχι σοβαρά. Γενικά ήταν καλά, μέχρι που αντιλήφθηκε ότι δε θα έβγαινε απόψε, ότι μάλλον του φορτώνουν κακουργήματα. Είναι επίσης αρκετά κουρασμένος. Απ' ότι μου είπαν τους στοιβάζουν σε κελιά υπεράριθμους. Στριμώχνονται σε 5 στρώματα, 8 άτομα».
Παρασκευή, η απολογία -  τελευταία νέα

Την Παρασκευή στις 9:30 θα γίνει απολογία των συλληφθέντων χωρίς να καλέσουν μάρτυρες διότι είναι πολλοί οι κρατούμενοι. Σήμερα 4:00 - 6:00 στη ΓΑΔΑ υπάρχει επισκεπτήριο για τους κρατούμενους.


Με πληροφορίες από OmniaTv

από @risinggalaxy
Ο @menacius είναι ακτιβιστής και μέλος της πρωτοβουλίας “Ενα Καράβι Για τη Γάζα” ενώ είναι και συνδιαχειριστής του διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης Οmnia tv .
Δεν θα κάτσω να απολογηθώ-επί της ουσίας- για το αν ο @menacius είναι ή όχι ικανός να πειράξει ποτέ οποιονδήποτε στη ζωή του. Όσοι τον έχουμε γνωρίσει ξέρουμε. Εγώ τον θεωρώ όμως “επικίνδυνο” για πολύ διαφορετικούς λόγους από αυτούς που του φορτώνουν τα λοβοτομημένα ρομπότ των ΜΑΤ και οι ακριβοδίκαιοι δικαστές του Εφραίμ, του Ψωμιάδη και του Χριστοφοράκου.
Λόγω της προσωπικής του στάσης, απόψεων και επιλογών,  τον @menacius, ναι, τον θεωρώ “επικίνδυνο” για το σύστημα και τη νεοχούντα που προσπαθεί να το περισώσει. Είναι “επικίνδυνος” ακριβώς για τους ίδιους λόγους για τους οποίους είναι “επικίνδυνοι” οι bloggers που διώκονται από τα απολυταρχικά καθεστώτα παντού στο κόσμο. Το ίδιο επικίνδυνος σαν τους blogger της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Συρίας, της Ρωσίας, του Μεξικό και οπουδήποτε αλλού. Είναι επικίνδυνος γιατί επιλέγει με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας να βρίσκεται “πίσω από τη κοινωνία και όχι πίσω από τα ΜΑΤ.”
Είναι “επικίνδυνος” γιατί αρνείται με τη στάση του να “ενσωματωθεί” (embed)  όπως “ενσωματώθηκαν”( η νέα ανακάλυψη του Αμερικάνικου Πενταγώνου για λόγους προπαγάνδας) οι διάφοροι αλήτες των πολυεθνικών μέσων ενημέρωσης στον Αμερικάνικο στρατό, για να κάνουν το δήθεν αμερόληπτο “ρεπορτάζ” τους μέσα από τα τανκ που έριχναν σε άμαχους. Είναι το ίδιο “επικίνδυνος” με τον Ρόμπερτ Φίσκ που αρνήθηκε να ενσωματωθεί και το “πλήρωσε” επαγγελματικά αλλά το κέρδισε σε αξιοπρέπεια….
Είναι “επικίνδυνος” γιατί βρίσκεται εκεί που δεν βρίσκονται ποτέ τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. παρά μόνο αν δώσουν ραντεβού εκ των προτέρων με τους στρατηγούς της αστυνομίας και τους υπουργούς.
Είναι “επικίνδυνος” για τους “επαγγελματίες” δημοσιογράφους επειδή επιλέγει να εξασκήσει το δικαίωμά του στην μετάδοση της πληροφορίας σε όποιον θέλει, όποτε θέλει και όπως θέλει και με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο της κριτικής, της διόρθωσης(ακόμα και της επαναδιατύπωσης αν χρειαστεί) αν κάποιος-α διαφωνεί μαζί του. Γιατί ακριβώς αυτό είναι τα social media και η χρησιμοποίηση τους από όλους μας.
Η τηλεόραση και το τάισμα της πληροφορίας χωρίς κριτική με το κουτάλι από εταιρίες, μας τελείωσε. Για αυτό ακριβώς  ο @menacius, και όλοι μας, είμαστε πλέον “επικίνδυνοι” για τη σαπίλα που νέμεται το 1% του πλούτου στον πλανήτη.
Και αν πιστεύει κάποιος ότι o @menacius,εγω ,εσύ, ο δίπλα μας, είμαστε υποδεέστεροι από τους δημοσιογράφους για να “κολλάμε” στο ίδιο θέμα περί “ελευθερίας του Τύπου”, ας ρωτήσει να μάθει για τους blogger  των αραβικών χωρών και πως ενημερώνονταν από αυτούς οι μεγάλες εταιρίες ¨ενημέρωσης¨.
Η πληροφορία και η μετάδοσή της στα χέρια μας.
Δεν παρακαλάμε. Απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερος @menacius
risinggalaxy
 Ανακοίνωση του Omnia TV:
“Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο συντάκτης και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης του OmniaTV, γνωστός με το ψευδώνυμο Μενάκιος, που εκείνη τη στιγμή έδινε ανταπόκριση από της συγκεντρώσεις. Κατά τη διάρκεια επίθεσης των ΜΑΤ με χημικά συνελήφθη κι έτσι η ειδησεογραφική ανταπόκριση μετετράπη σε «Διατάραξη κοινής ειρήνης, Απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, Παράβαση του νόμου περί όπλων» (με την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες και μετείχε ομάδας που πετούσε μολότοφ).”
Δελτίο Τύπου της πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι Για τη Γάζα”:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 7 Δεκέμβρη 2011
Στην τρίτη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η κυβέρνηση Παπαδήμου διέταξε την αστυνομία να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος…
Όπως συνηθίζουν, τα ΜΑΤ εισέβαλλαν στα Εξάρχεια και προέβησαν σε συλλήψεις «στο σωρό» ανάμεσά τους και του μέλους της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, Α.Δ.
Ο σύντροφός μας βρισκόταν στα Γραφεία της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα και εξήλθε για να καλύψει τα γεγονότα στο πλαίσιο της δουλειάς πληροφόρησης της διαδικτυακής εναλλακτικής τηλεόρασης ΟΜΝΙΑ TV. Ως γνωστόν οι δυνάμεις καταστολής δεν αρέσκονται καθόλου σε κάλυψη του «έργου» τους και καταγραφή των παραβιάσεων και βιαιοτήτων στις οποίες επιδίδονται, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τους πολυάριθμους τραυματισμούς διαφόρων φωτορεπόρτερ τα τελευταία χρόνια. Έτσι ο Α.Δ. βρίσκεται από χθες στα χέρια της αστυνομίας, με την κάμερα και το υλικό του να έχει κατασχεθεί και να του αποδίδονται οι εξωφρενικές κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων (για πέτρες) και συμμετοχή σε ομάδα που πετούσε μολότωφ καθώς και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών. Ενώ το μόνο «όπλο» του Α.Δ. ήταν η κάμερά του.
Ο σύντροφός μας και οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα περάσουν σήμερα το μεσημέρι από εισαγγελέα (Ευελπίδων Κτίριο 16). Καλούμε όσους αλληλέγγυους μπορούν να παραβρεθούν.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου μας και των άλλων συλληφθέντων όπως και την απόσυρση των εντελώς ανυπόστατων κατηγοριών.
Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα

twits του @menacius εκείνη την ώρα:


Menacius Polites

Πολύ κόσμος στην πλατεία, μικροσυμπλοκές περιμετρικά. #6dgr

Menacius Polites

Είμαστε καλά, μας πανε στην σήμανση για φωτογραφίες και μετά μάλλον Ευελπίδων. Υπάρχουν άνθρωποι αρκετά τραυματισμένοι.

Menacius Polites

Δεν έχουμε αφεθεί ελεύθεροι δυστυχώς. Ως πράξη καλής θέλησής οι σύνοδοι μας μας έδεσαν με τις χειροπέδες βάζοντάς τα χέρια από μπροστά.


 Τέσσερις πρωταγωνιστές της «δημοσιογραφίας των πολιτών» εξηγούν στο kathimerini.gr γιατί η θέση του θεατή δεν είναι πια αρκετή.
Του Χρήστου Σύλλα
syllas@kathimerini.gr
«Δεν μπορώ να είμαι παντού παρών αλλά, ναι, γράφω για τα δημόσια πράγματα και θέλω να συμμετέχουν και άλλοι ώστε να έχουμε σφαιρική πληροφόρηση». Τα λόγια αυτά θα μπορούσαν ιδανικά να ανήκουν σ' ένα σύγχρονο δημοσιογράφο της χώρας. Δεν ανήκουν όμως. Προέρχονται από τον 29χρονο Αντώνη, τεχνικό υπολογιστών, γνωστό στο Twitter και ως Μenacius. Ο Αντώνης έχει αρκετές φορές μεταδώσει (και σχολιάσει) με streaming από το κινητό του «ζωντανή» εικόνα από εργατικές, φοιτητικές και άλλες πορείες. Εκεί που δεν φτάνει η κάμερα ενός τηλεοπτικού καναλιού, εκεί που δεν θα γίνει ποτέ κάποιο ρεπορτάζ. «Θα συνεχίζω να 'ανεβάζω' πρωτογενές υλικό, αυτοχρηματοδοτούμενος, δηλαδή πληρώνοντας το Ιντερνετ», μας λέει.
Ο Aντώνης, μαζί με αρκετούς χρήστες των social media είναι μέρος της «δημοσιογραφίας των πολιτών». Ο θεωρητικός των media Jay Rosen το έχει πει εύστοχα: «οι πολίτες που κάνουν δημοσιογραφία είναι αυτό που αποκαλούσαμε πριν ΄το κοινό'». Σήμερα βέβαια, το οικοσύστημα των media έχει αλλάξει. Ιδίως με την υπόθεση του Wikileaks, η ελεγκτική εξουσία της παραδοσιακής δημοσιογραφίας (watchdog journalism) μετατοπίζεται. Στο νέο μοντέλο που αναδεικνύεται (watchdog web) οι δημοσιογράφοι αποτελούν μόνο ένα τμήμα του «ελέγχου της εξουσίας». Το υπόλοιπο είναι (και) «δουλειά» των πολιτών.
«Νομίζω ότι ο όρος ΄δημοσιογραφία των πολιτών' δεν περιγράφει ακριβώς τη διάδοχη κατάσταση», θα μας πει ο Στράτος Σαφιολέας (stratosathens), υπεύθυνος διεθνούς Τύπου για τη διεκδίκηση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 από τη Νότια Κορέα και εξαιρετικά 'ενεργός' στα social media. Εξηγεί: «Έχω δουλέψει πάρα πολύ με δημοσιογράφους και γνωρίζω ότι η δημοσιογραφία είναι μια συντεταγμένη διαδικασία που θέλει χρόνο, έρευνα κλπ. Ο μέσος πολίτης δεν έχει την απαραίτητη 'παιδεία' να κάνει ακριβώς το ίδιο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε 'νομιμοποιείται' να διακινεί την πληροφορία με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, να ελέγχει την εξουσία και ταυτόχρονα να ελέγχει και τα ίδια τα ΜΜΕ».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Την τελευταία δεκαετία η εικόνα της παρακμής του αποτυπωνόταν αποσπασματικά και όχι με την ίδια έκταση από τα παραδοσιακά μέσα (πολύ λιγότερο από την τηλεόραση, περισσότερο από τις εφημερίδες). Ωστόσο, ορισμένοι bloggers και κάποιες ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών, φρόντισαν να ενισχύσουν το ζήτημα και να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Μερικοί μάλιστα πέρασαν και στην πράξη. O blogger Athensville, κατά κόσμον Τάσος Χαλικιόπουλος, (ο ένας εκ των δύο ιδρυτών των Atenistas), μιλά χωρίς περιστροφές: «Τα τελευταία χρόνια έβλεπα 'εγκληματικές' εικόνες (αστέγους, ναρκομανείς) και αντιλαμβανόμουν ότι ελάχιστοι είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Ήταν εξωφρενικό να μην ασχολείσαι σοβαρά με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, της χώρας. Έβλεπα ό,τι έβλεπε ο δήμαρχος (σ.σ.: η προηγούμενη δημοτική αρχή Κακλαμάνη) και δυστυχώς δε γινόταν τίποτα».
«Θεωρείς ότι λειτούργησες σαν δημοσιογράφος;», τον ρωτάμε.
«Νομίζω ότι το Athensville πέτυχε ακριβώς γι' αυτό, διότι ήταν δημοσιογραφικού περιεχομένου. Έκανα την πόλη 'πρωταγωνίστρια' στο blog μου, κοίταξα κατάματα τα προβλήματά της, πήγα σε μέρη δεν 'έπρεπε' να πάω, πήρα φωτογραφίες εκεί που δεν πήγε άλλος».
Φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο και πρωτογενές υλικό. Στοιχεία που εκθέτουν περιστατικά κυβερνητικής αυθαιρεσίας και δημιουργούν γύρω από αυτά δημοσιότητα. Πολλά βίντεο που κυκλοφόρησαν διαδικτυακά, μεταξύ άλλων και στο blοg των Σχολιαστών Χωρίς Σύνορα, κατήγγειλαν την παρουσία και δράση «μυστικών» αστυνομικών κατά τη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας, στις 15 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, δεκάδες μαρτυρίες έδωσαν (και θα δίνουν στο εξής) πιο σφαιρική εικόνα για το γίνεται στους δρόμους των πόλεων. Η αναπαραγωγή και η έκταση που πήρε διαδικτυακά ο ξυλοδαρμός του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
«Όταν υπάρχει ένα τέτοιο γεγονός καταγεγραμμένο, δεν γίνεται με κανέναν τρόπο να το αποσιωπήσεις», λέει σχετικά ο Στράτος Σαφιολέας. «Στην εποχή των new media, είναι αδύνατο για έναν πολιτικό να μην απαντήσει σε τέτοια περιστατικά. Αν δεν το κάνει, θα εγκαλείται συνέχεια από τους πολίτες˙ μπορεί να περνάει ο καιρός, ωστόσο, θα του το υπενθυμίζουν συνέχεια, δεν μπορεί να 'κλείσει' τα μάτια».
«Το 'κλειδί' είναι ο συντονισμός», σχολιάζει στο kathimerini.gr o Aχιλλέας Πληθάρας, εργαζόμενος σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση αλλά και blogger που τον διαβάζει κανείς στο
http://ypokeimena.blogspot.com. «Αν μια ομάδα bloggers με επιρροή ασχοληθεί με το ίδιο ζήτημα επισταμένα ή αρκετοί χρήστες στο twitter επιμείνουν, δημιουργείται αναπόφευκτα ένας μοχλός πίεσης».
Ποτέ άλλοτε ίσως, η πολιτική και οικονομική εξουσία δεν είχε ν' αντιμετωπίσει ένα ισχυρό (στα όρια του ακτιβισμού) δημοσιογραφικό μοντέλο˙ πρόκειται, ενδεχομένως, για το πιο ελπιδοφόρο «άνοιγμα» του επαγγέλματος. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος των κατ' επάγγελμα δημοσιογράφων; Οι «πολίτες-δημοσιογράφοι» έχουν άποψη και μάλιστα συναδελφική.
«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει με τον Τύπο τον τελευταίο καιρό, είναι η 'αρχή του τέλους'», λέει ο Μenacius αλλά διευκρινίζει: «Θα βρείτε άλλους τρόπους να δημοσιογραφείτε. Πιθανώς, θα δώσετε μεγαλύτερο βάρος στην έρευνα, με αξιοπιστία και εντιμότητα. Μέχρι τότε όμως η παραδοσιακή δημοσιογραφία χρειάζεται να αλλάξει, να απεμπλακεί από τις εξαρτήσεις της».
Ο Α. Πληθάρας συμφωνεί και κάνει λόγο για επιστροφή του ρεπορτάζ με τεκμηρίωση σε βάθος, όχι μόνο από δύο-τρεις πηγές. «Γιατί όχι; Είναι καιρός πια να αναδειχτεί η 'πένα' μέσα από τα 'περιτυλίγματα' των εφημερίδων. Θα μου άρεσε για παράδειγμα να διαβάζω ρεπορτάζ που είναι γραμμένο σε α' πρόσωπο˙ τουλάχιστον θα έχει την ειλικρίνεια της προσωπικής κριτικής και δεν θα 'κρύβεται' πίσω από το 'σύμφωνα με τον τάδε ή τον δείνα…».
Στη λογική του Διαδικτύου, η περιχαρακωμένη «αυθεντία» του δημοσιογράφου φαίνεται να μην έχει πια θέση. Αν κάνεις λάθος, οφείλεις να το παραδεχτείς και να ανασκευάσεις. «Πολλές φορές τα σχόλια στο blog, μου 'ανοίγουν' άλλους δρόμους», απαντά ο Athensville. «Σε οτιδήποτε κάνω 'λάθος' είμαι έτοιμος να δεχτώ τον αντίλογο», λέει χωρίς πολλή σκέψη ο Menacius.
Ενώ οι συχνές παρεμβάσεις τους στα social media, τους προσδίδουν κύρος, αυτοί οι δημοσιολόγοι δεν αποπνέουν ούτε για μια στιγμή αυταρέσκεια, προσφέρουν τη μαρτυρία τους στο πλαίσιο μιας υγιούς και συλλογικής διαδικασίας δικτύωσης. Αυτή είναι η εικόνα που σχηματίζει κανείς από τους πολίτες που δημοσιογραφούν. Και δεν είναι καθόλου άσχημη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

να είσαι καλά..