16 Δεκεμβρίου 2011

θλίψη

έρχονται γιορτές στην πόλη.. 



  " Εκείνος που μένει στο σπίτι όταν αρχίζει η πάλη Εκείνος που μένει στο σπίτι όταν αρχίζει η πάλη κι αφήνει άλλους να αγωνίζονται για τη δική του υπόθεση αυτός πρέπει να προσέχει: διότι όποιος δεν μοιράστηκε την πάλη θα μοιραστεί την ήττα.
Ούτε καν την ήττα αποφεύγει όποιος θέλει να αποφύγει την πάλη: διότι παλεύει για την υπόθεση του εχθρού εκείνος που δεν πάλεψε για τη δική του υπόθεση Ενάντια στους αντικειμενικούς Όταν αυτοί που αγωνίζονται ενάντια στο Άδικο δείχνουν τα πληγωμένα τους πρόσωπα είναι η ανυπομονησία εκείνων που ήταν ασφαλείς μεγάλη.
Γιατί παραπονιέστε, ρωτάνε παλέψατε το άδικο! τώρα αυτό σας νίκησε: σωπάστε λοιπόν!
Όποιος αγωνίζετε, λένε, πρέπει να ξέρει να χάνει Όποιος ψάχνει τον καυγά, μπαίνει σε κίνδυνο. Όποιος συμπεριφέρεται βίαια δεν μπορεί να κατηγορεί τη βία.
Αχ, φίλοι, που είστε ασφαλείς γιατί τόσο εχθρικοί; Εμείς είμαστε οι εχθροί σας, που είμαστε οι εχθροί του Άδικου; Αν οι αγωνιστές εναντίον στο Άδικο νικηθούν το άδικο πράγματι δεν έχει δίκαιο! Οι ήττες μας δεν αποδυκνείουν τίποτα παραπάνω από το ότι είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό και από τους θεατές περιμένουμε τουλάχιστον να ντρέπονται.
Ύμνος της διαλεχτικής Το άδικο βαδίζει σήμερα με σταθερό βήμα. Οι καταπιεστές προετοιμάζουν τα επόμενα δέκα χιλιάδες χρόνια. Η βία διαβεβαιώνει: έτσι όπως είναι η κατάσταση, έτσι θα μείνει. Καμιά φωνή δεν ακούγεται, πέρα από τη φωνή του εξουσιαστή. Και στις αγορές φωνάζει η εκμετάλλευση: τώρα μόλις αρχίζω.
Αλλά πολλοί από τους καταπιεζόμενους λένε τώρα: Αυτό που εμείς θέλουμε δεν θα γίνει ποτέ. Εσύ που ακόμα ζεις, μην πεις: ποτέ! Το σίγουρο δεν είναι σίγουρο. Έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν θα μείνει. Αν μιλήσουν οι εξουσιαστές θα μιλήσουν οι εξουσιαζόμενοι.
Ποιος τολμά να πει: ποτέ; Από ποιόν εξαρτάται αν η καταπίεση μένει;
Από εμάς. Από ποιόν εξαρτάται αν θα τσακιστεί; Επίσης από εμάς.
Εκείνος που έπεσε, στέκεται πάλι όρθιος.
Εκείνος που έχασε, παλεύει!
Εκείνος που συνειδητοποίησε τη θέση του, πως τον κρατάς τώρα;
Επειδή οι σημερινοί νικημένοι είναι οι αυριανοί νικητές
Και από το πότε θα γίνει: Σήμερα κιόλας!"
(Μπρέχτ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

να είσαι καλά..