εργασία




Εργασιακός οδηγός

Οπως ανανεώθηκε από τη ΓΣΕΕ το 2011 (πατήστε στο λινκ)
8-ekdosi-print.pdf




13/03/12
 Ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εξειδικεύει τις ανατροπές που επιβάλλει στην...
 

αγορά εργασίας το μνημόνιο ΙΙ, ορίζει, μεταξύ άλλων, τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων, όπως αυτά ισχύουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου - και υποχωρούν στα 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ αντίστοιχα- την «τσεκουρεμένη» αμοιβή των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών (510,95 ευρώ) και τον τρόπο εφαρμογής των αρνητικών για τους εργαζόμενους αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις που επιφέρουν μειώσεις στους κλαδικούς μισθούς.


Όσοι δε υπόκεινται σε κλαδική σύμβαση που έχει λήξει πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις 14 Μαΐου ο εργοδότης δύναται μονομερώς να μειώσει τις αποδοχές τους, στα όρια της κλαδικής σύμβασης, εφόσον έως τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση.


Ειδικότερα, στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει, δίδεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντες μισθοί έτσι όπως έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.


Μετά τη λήξη του τριμήνου – στις 14 Μαΐου – και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται μονομερώς στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης συν τα εξής επιδόματα, εφόσον υπάρχουν- ωρίμανσης, σπουδών, τέκνων και επικινδύνου εργασίας.


Εάν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις μπορούν να διαπραγματευθούν υψηλότερες αμοιβές, ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία των κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για την νόμιμη εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.


Τα κατώτατα όρια μειώνονται κατά 22% από τις 14 Φεβρουαρίου και διαμορφώνονται στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.


Ειδική ερμηνεία υπήρξε για τους νεοπροσλαμβανόμενους ως μαθητευόμενους, για τους οποίους τελικά θα ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους έως 25 ετών, δηλαδή θα πάρουν μισθό κατά 32% μειωμένο από τον κατώτατο της ΕΓΣΣΕ. 
πηγή:επίκαιρα


 Μισθοί πείνας με υπουργική απόφαση

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/02/2012
* Μειώσεις κατά 40% στους μισθούς τουλάχιστον 2,5 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
* Καταργείται ακόμη και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση
* Μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης η... διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, που θα ορίζεται με υπουργική απόφαση
* Τσεκούρι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για 400.000 συνταξιούχους

Η μείωση των κατώτατων μισθών κατά 20% ήταν μόνο η αρχή. Οι μειώσεις στους μισθούς θα ξεπεράσουν το 40% για τουλάχιστον 2,5 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή το μεταπολεμικό θεμέλιο του εργατικού δικαίου. Τον Ιούλιο λήγει η ισχύουσα σύμβαση και εφεξής οι μισθοί θα νομοθετούνται από την κυβέρνηση "κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους". Δηλαδή θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση, όπως γίνεται με την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο.

Νέο συμπληρωματικό Μνημόνιο για 3,2 δισ. ευρώ
Πρόσθετες περικοπές δαπανών, νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 25%-30% και δυσμενέστερη πρόβλεψη για την ύφεση, από 2,8% σε 4% του ΑΕΠ.
πηγή:αυγή

 

 

 

μειώσεις μισθών έως 40% ζητά η τρόικα! 

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της τρόικας η οποία έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης για να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.
Έτσι, όπως ανέφερε το Μέγκα, οι τροϊκανοί ζητούν μειώσεις μισθών ακόμη και 40% μέσα στο 2012, καθώς πέρα από το 15% που έτσι κι αλλιώς θα χαθεί απαιτούν πρόσθετες περικοπές της τάξης του 25%.
Σύμφωνα με το Μέγκα, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει ανοιχτά πλέον από την κυβέρνηση να νομοθετήσει και να δεσμεύσει τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν πριν προχωρήσει το δάνειο που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης είναι:
*Η μείωση των κατώτερων μισθών η κατάργηση του 13ου & 14ου μισθού
*Η μείωση των επικουρικών συντάξεων
*Η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις (κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους)
*Η διαδικασία στήριξης των τραπεζών & ο ρόλος του Δημοσίου στη διοίκησή τους
Για τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις καθώς όπως φαίνεται ο φάκελος των εργασιακών παραμένει ανοιχτός και μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνάντησης και θα απασχολήσει τη νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να γίνει και το απόγευμα της Παρασκευής.

Έκτακτο δελτίο πολιτικών φαινομένων!


Έκτακτο ανακοινωθέν εξέδωσε σήμερα, ημέρα Τετάρτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν λόγω του σφοδρού κύματος εσωτερικής υποτίμησης που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από τα δυτικά και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστεί αμείωτο για τα επόμενα 20, σε συνδυασμό με ένα χαμηλό, αποτυχημένης και ανίκανης να συσπειρωθεί και να δώσει λύσεις αριστεράς, από τα βόρεια, ένα αποτυχημένο ανοιξιάτικο κύμα από τα νότια, το οποίο αφήνει τις χώρες απ' όπου περνά σε βαθιά πολιτική κατάψυξη και ένα τυφώνα από τη μέση ανατολή που σχηματίζεται σταδιακά επάνω από το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να επηρεάσει τα βαρομετρικά όλου του κόσμου ακόμα και σε βαθμό πυρηνικού ολοκαυτώματος, γεννάται σε πολύ κόσμο η επικίνδυνη και σε κάθε περίπτωση αδικαιολόγητη, επιθυμία για αλλαγή, ισότητα και δικαιοσύνη.
Το παραπάνω φαινόμενο που παρατηρείται τελευταία θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της κυβέρνησης για απομείωση του ποσοστού εργασίας στα επίπεδα του ενός εργαζόμενου ανά οικογένεια, της δημιουργίας μιας ελεύθερης ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης χωρίς εργασιακά δικαιώματα, κατώτατους μισθούς, περιβαλλοντικούς όρους και άλλα παρόμοια οικονομικά καρκινώματα, που σταδιακά θα συμπεριλάβει όλη τη χώρα και την αποκρατικοποίηση του συνόλου του δημόσιου τομέα πλην της εκκλησίας.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσοι αισθάνεστε υπερβολική πίεση από τις μειώσεις των μισθών, τις αυξήσεις των εισφορών, την απεμπόληση των δικαιωμάτων σας και γενικότερα από όλα αυτά τα διεθνή ρεύματα, χαμηλά και υψηλά, παρακαλείστε να αυξήσετε άμεσα την ημερήσια τηλεοπτική δόση κατά τουλάχιστον τέσσερις ώρες, την ημερήσια δόση αλκοόλ κατά τουλάχιστον μισό λίτρο (οποιουδήποτε ποτού με περιεκτικότητα αλκοόλ τουλάχιστον 25%), να εκκλησιάζεστε περισσότερο (η κυβέρνηση ήδη επιδοτεί την κατασκευή νέων κελιών σε όλες τις μονές της χώρας) και σε κάθε περίπτωση να μην πανικοβάλλεστε εκτός από τις περιπτώσεις που σας δίνονται σαφείς τέτοιες οδηγίες από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και αυστηρώς για το χρονικό διάστημα που αυτές ορίζουν, επανερχόμενοι μετά τη λήξη τους σε απλή κατάσταση τρόμου ή σοκ ανάλογα με τις περιστάσεις.
Μείνετε μαζί μας! Ακολουθεί μια συναρπαστική εικόνα! Παρακαλούμε κοιτάξτε την καλά για τουλάχιστον 3'.

 

Εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας


«Eγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας δεν είναι μόνο οι γενοκτονίες, τα στρατόπεδα θανάτου, τα βασανιστήρια, οι λιμοί που προκαλούνται εσκεμμένα, οι μαζικές επιμολύνσεις, οι εξευτελισμοί ως μέθοδος καταστολής της ταυτότητας των θυμάτων. Είναι επίσης αυτό που οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές εξουσίες με την ενεργή ή σιωπηρή συμμετοχή των κυβερνήσεων διέπραξαν εν ψυχρώ εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, που απειλούνται να χάσουν ό,τι τους έχει απομείνει, το σπίτι και τις οικονομίες τους, αφού έχουν χάσει τη μοναδική και συχνά ισχνή πηγή εισοδήματός τους, δηλαδή τη δουλειά τους».
Ζοζε Σαραμάγκου – Το τελευταίο τετράδιο
πηγή:η λέσχη

 

 http://tvxs.gr

Περισσότερες από 2.000 καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή δώρου έχει υποβληθεί τις προηγούμενες ημέρες στο Σώμα Επιθεωρητών.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του, Μιχάλη Χάλαρη, οι καταγγελίες που έχει δεχθεί φέτος το ΣΕΠΕ αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, αριθμό πενταπλάσιο συγκριτικά με  πέρσι όπου οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν περί τις 300 επιχειρήσεις.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των καταγγελιών, το Σώμα Επιθεωρητών θα προχωρήσει στη διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών μηνύσεων.
Όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης που δεν καταβάλει έγκαιρα το δώρο τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες φυλάκιση και με επιβολή χρηματικής ποινής το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των οφειλών αλλά ούτε και να είναι μικρότερη του 25% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους.
Η εκδίκαση των υποθέσεων μη καταβολής δώρου γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου ύστερα από σχετική εντολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά μη καταβολής δώρου στις τοπικές επιθεωρήσεις Εργασίας ή στην πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή 15512 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και να προκαλούν την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου από το ΣΕΠΕ.

 

απόφαση σκάνδαλο για το Μακεδονία παλλάς 

Τα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων του Μακεδονία Παλλάς συνεχίζονται από την εργοδοσία και τη διοίκηση του ΙΚΑ. Να θυμίσουμε ότι τα προβλήματα για το ξενοδοχείο ξεκίνησαν το Νοέμβριο, όταν, μετά τη λήξη του μισθώματος, υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στην επιχείρηση και το ΙΚΑ για το ύψος του ενοικίου.

Το ΙΚΑ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή νέου μισθωτή, ενώ ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη που κατέχει το ξενοδοχείο, απέστειλε επιστολή προς τους 120 εργαζομένους στην επιχείρηση, με την οποία τους γνωστοποιούσε την διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου στις 27 Δεκεμβρίου και «τη λήξη της συνεργασίας τους».
Δύο μήνες μετά η ιδιοκτήτρια εταιρία και η διοίκηση του ΙΚΑ φαίνεται ότι καταλήγουν σε συμφωνία, που αφορά όμως την παράταση της μίσθωσης για μερικούς ακόμη μήνες και με  ένα εξευτελιστικό ποσό ως ενοίκιο.

 Βάσει της συμφωνίας και προκειμένου να μην μπει «λουκέτο» στο γνωστό ξενοδοχείο μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση του σε νέο επενδυτή, η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 9 μήνες και μέχρι τότε συμφωνήθηκε το ξενοδοχείο να συνεχίσει τη λειτουργία του με την υπάρχουσα διεύθυνση, καταθέτοντας το συμβολικό τίμημα των 5.000 ευρώ / μήνα και εγγυητική επιστολή της τάξης των 100.000 ευρώ.
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε και η  ανάκληση των αποφάσεων που αφορούν την επιβολή ποινικής ρήτρας για την καθυστέρηση καταβολής μισθωμάτων.
 Το σύνολο του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού που ήδη απολύθηκε, λαμβάνοντας και τις αποζημιώσεις του, συμφωνήθηκε να επαναπροσληφθεί στο 95% μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρόκειται για δωράκι του ΙΚΑ στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη- κολλητοί φίλοι του κ.Πάγκαλου και συμπεθέρια του Σηφουνάκη- που όχι μόνο διατηρεί το κτίριο χωρίς ενοίκιο επί της ουσίας, αλλά διαγράφονται και τα ενοίκια που δεν πλήρωσε  και  απολύει προσωπικό χωρίς να τηρεί στοιχειωδώς τους νόμους περί ομαδικών απολύσεων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων υποστηρίζει ότι η ολιγοήμερη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου είναι προσχηματική, ώστε η εταιρεία να αποφύγει τις συνέπειες των ομαδικών απολύσεων που πραγματοποίησε το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου και απαιτεί στο σχέδιο να συμπεριληφθεί ρήτρα για την επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού και με το παλιό εργασιακό καθεστώς της πλήρους απασχόλησης.
Όσο για την κουβέντα περί κρατικών εσόδων και έλλειψης ρευστού στα ταμεία, θα τα καλύψουμε από τους φόρους των εργαζομένων του ξενοδοχείου που ξαναπιάνουν δουλειά…
πηγή alterthess

 

  "ότι προέβλεψε ο Μαρξ θα γίνει"

Ένα από τα πιο ανατρεπτικά µυαλά της διαφήµισης, ο Rory Sutherland, ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας για να φτάσει, από trainee 28 χρόνια πριν, να είναι σήµερα αντιπρόεδρος σε µία από τις µεγαλύτερες διαφηµιστικές εταιρείες στον κόσµο, τον όµιλο της Ogilvy. Ως δηµιουργικός νους διατηρεί το ρόλο του Executive Creative Director, είναι υπεύθυνος για µερικές από τις µεγαλύτερες καµπάνιες παγκοσµίως και η ευφυΐα του, σε συνδυασµό µε το βρετανικό χιούµορ, τον κατατάσσει σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς συνοµιλητές που µπορείς να συναντήσεις.
Ανέβηκε στο βήµα του TEDxAthens κρατώντας ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. «Από τότε που εφευρέθηκε αυτό το πραγµατάκι µπορώ να είµαι ήρεµος πλέον στα meetings στο γραφείο. Φανταστείτε έναν τύπο σε ένα µπαρ να κοιτάζει έξω από το παράθυρο µόνος του: νοµίζεις ότι πρόκειται για έναν αντικοινωνικό τύπο. Βάλ’ του ένα τσιγάρο στο χέρι και έχεις ένα φιλόσοφο!» Αυτό ήταν, είχε κερδίσει το ελληνικό κοινό από την πρώτη του φράση…
Εξαιρετική οµιλία στο TEDxAthens, µε δεκάδες πολύ καλά παραδείγµατα, συγχαρητήρια. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η άποψη που υποστηρίζετε ότι η οικονοµία πρέπει να υπακούει στην ψυχολογία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το 2002 το Νόµπελ Οικονοµικών δεν το κέρδισε κάποιος οικονοµολόγος, αλλά ένας ψυχολόγος, ο Daniel Kahneman. Αυτό που κάνει ο Kahneman είναι αυτό που ο Ludwig von Mises προσπάθησε να κάνει στη Βιέννη σχεδόν έναν αιώνα πριν. Να βάλει την ανθρώπινη ψυχολογία πάνω από τα µοντέλα των οικονοµολόγων, τα οποία µέχρι τώρα την αγνοούν συστηµατικά. Έχουµε µια τεράστια σπατάλη της ποιότητας ζωής ακολουθώντας αυστηρά τα µοντέλα των οικονοµολόγων.
Μπορείτε να µου δώσετε ένα παράδειγµα;
Η φορολογία είναι ένα καλό παράδειγµα. Ένας από τους λόγους που οι Σκανδιναβοί δεν έχουν πρόβληµα να πληρώνουν τόσο υψηλή φορολογία είναι επειδή οι κυβερνήσεις τους συνήθως ξοδεύουν αυτό το ποσό σε τοπικό επίπεδο. Έτσι οι άνθρωποι έχουν έναν έλεγχο στο πού πηγαίνουν τα λεφτά τους και ένα χειροπιαστό, απτό αποτέλεσµα. Ενώ στη Μ. Βρετανία, όπου οι φόροι εισπράττονται κεντρικά, ο κόσµος σκέφτεται αν πιάνουν τόπο τα λεφτά του. Δεν υπάρχει σύνδεση των χρηµάτων σου και του οφέλους που έχεις. Αν ξέρω πού πηγαίνουν τα λεφτά µου, τότε είµαι πολύ πιο χαρούµενος όταν πληρώνω φόρους. Βέβαια, για να µην παρεξηγηθώ, θεωρώ τους µεγάλους φορολογικούς συντελεστές, πάνω από 50%, συζητήσιµους.
Έρχεστε σε επαφή µε άτοµα µε µεγάλη επιρροή. Παίρνουν υπόψη τους απόψεις όπως αυτές;
Η βρετανική κυβέρνηση τις παίρνει. Γνωρίζω ότι ο David Cameron έχει στην Downing street µια οµάδα µπιχεβιοριστών που συµβουλεύεται. Για παράδειγµα, η οµάδα αυτή ανακάλυψε ότι αυξάνεται το ποσοστό ειλικρινών φορολογικών δηλώσεων όταν οι φορολογούµενοι έχουν να υπογράψουν στην κορυφή και όχι στο τέλος της φόρµας! Τέτοιες λεπτοµέρειες µπορούν να κάνουν τη διαφορά και να σώσουν εκατοµµύρια λίρες. Παρά τις περικοπές στα έξοδα που κάνει ο Κάµερον δεξιά και αριστερά, η οµάδα αυτή έχει µείνει ανέπαφη προς το παρόν. Ωστόσο διαφώνησα έντονα µε τον τρόπο που χειρίστηκε το θέµα των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήµια, γιατί εκεί δεν συµβουλεύτηκαν κανέναν ψυχολόγο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν είχα χρόνο να µιλήσω για αυτό στην οµιλία µου, αλλά χαίροµαι που το κάνω εδώ, στη συνέντευξη στο «Υποβρύχιο» – νοµίζω ότι θα ενδιαφέρει το κοινό σας! Από ψυχολογική σκοπιά ήταν µια φριχτή ιδέα να υπενθυµίζουν στους νεαρούς φοιτητές, που ούτως ή άλλως δεν έχουν λεφτά, ότι χρωστάνε 27.000 λίρες. Είναι σαν να σου καταστρέφουν τα καλύτερά σου χρόνια. Αν όµως έλεγαν ότι το πανεπιστήµιο είναι δωρεάν και µετά από δέκα χρόνια, αν έχεις µισθό 40.000 λίρες, τότε θα πρέπει να πληρώσεις 3-4% παραπάνω φόρους, ο κόσµος θα ήταν ΟΚ µε αυτό. Το οικονοµικό αντίβαρο θα ήταν το ίδιο, αλλά το ψυχολογικό δεν θα είχε διαταραχθεί. Το αν συµφωνεί κανείς ή όχι µε τα δίδακτρα είναι ξεχωριστή συζήτηση. Αν πρόκειται όµως να το κάνεις, κάν’ το µε τρόπο που δεν θα προκαλέσει θυµό.
Τελικά οι ψυχολόγοι εισακούονται;
Όσοι προτείνουν «ψυχολογικές» λύσεις πρέπει να παρακαλέσουν για να κλείσουν ραντεβού µε τους τεχνοκράτες. Τα περισσότερα διοικητικά συµβούλια αποτελούνται από οικονοµολόγους, µηχανικούς κ.λπ., αλλά κανείς τους δεν έχει ιδέα για το πώς σκέφτονται τα ανθρώπινα όντα! Αυτό οδηγεί στη λήψη λανθασµένων αποφάσεων. Πρόσφατα διάβαζα µια επιστηµονική µελέτη που υποστηρίζει ότι η ποικιλία σε ένα Δ.Σ. φέρνει την επιτυχία. Το ότι τα τελευταία χρόνια τα Δ.Σ. εµπλουτίστηκαν µε γυναίκες είναι ένα καλό παράδειγµα. Όπως λέει και ο Charlie Munger, συνεταίρος του Warren Buffet, «ποτέ ένα ψυχολογικό µοντέλο δεν κάνει µόνο του όλη τη δουλειά, οι άνθρωποι είναι αρκετά πολύπλοκοι. Ωστόσο είκοσι, τριάντα µοντέλα θα καλύψουν το 90% της δουλειάς». Ο Munger είναι ένας πραγµατικά συναρπαστικός άνθρωπος, ψάξε αν θες για την οµιλία που έκανε σε ένα πανεπιστήµιο για τα συµπεριφοριστικά οικονοµικά και την ψυχολογία. 
(σ.σ.: ο Bill Gates έχει δηλώσει για τον Munger ότι είναι ο πιο ανοιχτόµυαλος στοχαστής που έχει συναντήσει ποτέ. Δείτε τα 5 videos στα οποία αναφέρεται ο Sunderland εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=L6Cy7UwsRPQ προχωρήστε λίγο το πρώτο video, µιλάει ένας βαρετός πρύτανης στην αρχή!)
Αυτό που παρατηρούµε στον δυτικό κόσµο τώρα είναι η συρρίκνωση της µεσαίας τάξης. Πώς το αντιµετωπίζει αυτό η βιοµηχανία του marketing και της διαφήµισης;
Η εργατική τάξη είναι εξίσου πολύτιµη µε τη µεσαία τάξη για προϊόντα όπως τα σαµπουάν, τα σνακς, τα KFC, τα McDonalds, την Coca Cola κ.ά. Στην πραγµατικότητα η εργατική τάξη ξοδεύει περισσότερα σε καταναλωτικά προϊόντα. Ενώ η µεσαία τάξη δαπανάει χρήµατα σε ακίνητη περιουσία, καθώς και σε άλλους τοµείς. Υπήρξε µια τεράστια διεύρυνση της µεσαίας τάξης µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Ο πατέρας µου ήταν γιατρός σε µια µικρή πόλη στην Ουαλία, δίπλα σε ένα ορυχείο. Η µεσαία τάξη της πόλης αυτής δεν ξεπερνούσε το 4% του συνολικού πληθυσµού – ο γιατρός, ο δικηγόρος, κάποιοι µαγαζάτορες και δάσκαλοι. Οι λεγόµενες δουλειές «λευκού κολάρου» αυξήθηκαν πάρα πολύ µετά τον πόλεµο. Οι χειρωνακτικές δουλειές αυτοµατοποιήθηκαν πρώτες, τώρα ζούµε τον αυτοµατισµό των εργασιών «λευκού κολάρου». Αν είσαι ένας από τους καλύτερους δικηγόρους του Λονδίνου θα συνεχίσεις να βγάζεις µερικά εκατοµµύρια λίρες. Αν είσαι υπάλληλος σε µια νοµική εταιρεία και κερδίζεις 40.000 λίρες το χρόνο, ξαφνικά οι αλγόριθµοι του Google Search ή το outsourcing εκπαίδευσης δικηγόρων στην Ινδία αρχίζει να απειλεί τη δουλειά σου. Η Δύση εξάγει τεχνολογία στον αναπτυσσόµενο κόσµο γρηγορότερα απ’ ό,τι (η Δύση) µπορεί να καινοτοµεί για να αντικαταστήσει δουλειές. Βρισκόµαστε µπροστά σε ένα θεµελιώδες πρόβληµα και θα απαιτηθεί αναδιανοµή κάποιων πραγµάτων, ίσως αναδιανοµή χρόνου παρά χρήµατος. Γιατί να έχεις µια κοινωνία όπου κάποιος δουλεύει 50 ώρες και κάποιος καθόλου; Είναι το ίδιο ελκυστικό µε το να είναι κάποιοι πολύ πλούσιοι και κάποιοι πολύ φτωχοί. Έτσι καταλαβαίνω αυτό που πρότειναν οι Γάλλοι µε το 35ωρο, αλλά τους λοιδόρησαν. Δεν ξέρω αν είναι η σωστή απάντηση, αλλά σίγουρα πρέπει να ξεκινήσει µια συζήτηση για το πώς λειτουργεί το σύστηµα. Μπορεί το µέλλον να είναι πάντα αβέβαιο, ωστόσο πιστεύω ότι τα πράγµατα πιθανότατα θα χειροτερέψουν. Ό,τι είχε προβλέψει ο Μαρξ θα γίνει! Όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό όταν βγαίνει από τα χείλη ενός διαφηµιστή!  [....] εριοδικό Υποβρύχιο)

Κλοτσάνε τα λεφτά που θα έσωζαν τους ανέργους

«Καρκινοβατούν» 3,4 δισ. ευρώ κρίσιμων κονδυλίων, που θα ανακούφιζαν τους ανέργους. Το πρόβλημα το παραδέχεται εγγράφως το υπουργείο Ανάπτυξης. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ, που ολοκλήρωσε η αρμόδια ειδική γραμματεία, αναφέρεται ρητά ότι «τα επιχειρησιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με καθοριστική δυνατότητα ανακούφισης των ανέργων, στη σημερινή συγκυρία καρκινοβατούν» και επισημαίνεται η «ανάγκη αλλαγής στην επιλογή προγραμμάτων και αναδιάρθρωση της διαχείρισης».
Το ύψος του ποσού που μένει αναξιοποίητο, σύμφωνα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, φτάνει στα 3,4 δισ. ευρώ.
Ο λόγος για τα κονδύλια του ταμείου Ε.Ε., που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ για τις κοινωνικές του δράσεις (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Επί συνόλου κονδυλίων 4,36 δισ. ευρώ, έχουν διατεθεί 965,01 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσοστό απορρόφησης στο 22,11%.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΚΤ, ενώ ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης καταλαμβάνει την τελευταία θέση.
«Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 18%, η άμεση αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι περισσότερο από αναγκαία», αναφέρει ο βουλευτής.
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υλοποιούνται 4 επιχειρησιακά προγράμματα με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Και τα 4 αυτά επιχειρησιακά προγράμματα βρίσκονται πολύ χαμηλά στον πίνακα με τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ.
Τα έργα του υπουργείου Εργασίας έχουν απορρόφηση 21,8%, του Παιδείας 21,4%, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 9,71% και το αποθεματικό έχει μόνο 0,56% απορρόφηση.
Στο 18% περιβάλλον και ψηφιακά
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, χαμηλή αποτελεσματικότητα έχει το ΕΣΠΑ ακόμα και σε τομείς «προτεραιότητας», δηλαδή στο Περιβάλλον (18,14%), στην Ψηφιακή Σύγκλιση (18,25%) και στη Διοικητική Μεταρρύθμιση (9,71%).
Χαμηλές είναι οι επιδόσεις και στο σύνολο του ΕΣΠΑ. Βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., αρκετά πιο πίσω από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Από τα 20,2 δισ. ευρώ, έχουν δαπανηθεί 6,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 31,69%, έναντι επίδοσης 47,6% στην Εσθονία, 39% στη Γερμανία και 35,88% στην Πορτογαλία.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο στόχος για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν 1.105 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απορρόφηση τον Ιούνιο του 2011 ήταν μικρότερη από το στόχο κατά 478 εκατομμύρια ευρώ.* 
 
(ελευθεροτυπία 21-12)

 

«Είμαστε όλοι χαλυβουργοί»

Οαποφασιστικός αγώνας που δίνουν οι εργάτες της Χαλυβουργίας «είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης που τα δικαιώματά της δέχονται ολομέτωπη επίθεση», φώναζαν χιλιάδες εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, οι οποίοι διοργάνωναν το πρωί του Σαββάτου συλλαλητήριο στην πλατεία Ομονοίας.
Συλλαλητήριο χιλιάδων εργαζομένων το περασμένο Σάββατο στην Ομόνοια, για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» Συλλαλητήριο χιλιάδων εργαζομένων το περασμένο Σάββατο στην Ομόνοια, για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» «Είμαστε όλοι χαλυβουργοί» και «ένας για όλους, όλοι για έναν» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν κατά τη διάρκεια της πορείας προς τα Προπύλαια. Για να εκφράσουν μ' αυτόν τον τρόπο τόσο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργατών της Χαλυβουργίας, αλλά και για να υπογραμμίσουν ότι οι εργαζόμενοι, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, είτε απειλούνται είτε έχουν ήδη υποστεί μείωση των μισθών τους, ενώ οι εργοδότες επιδιώκουν να καθιερώσουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. «Εχουμε χρέος όλοι οι εργαζόμενοι να προστατέψουμε, και για τις μελλοντικές γενιές, τα εργασιακά μας δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα», φώναζαν.
«Η τόσο μεγάλη συμπαράσταση, από την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας, μας συγκινεί και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε μέσα στο εργοστάσιο να ξαναπιάσουμε δουλειά ή όλοι ή κανένας. Απαιτούμε εδώ και τώρα την ανάκληση των απολύσεων των 50 συναδέλφων μας και 8ωρο 5νθήμερο για όλους μας, όπως προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Αν σκύψουμε τώρα το κεφάλι, μάς περιμένουν χειρότερα», έλεγαν οι εργάτες της Χαλυβουργίας.
«Μετά από 33 χρόνια εργάτης στο εργοστάσιο παίρνω καθαρά 1.100 ευρώ μισθό. Ο εργοδότης μάς ζητάει πενταήμερη πεντάωρη εργασία που σημαίνει μείωση μισθού. Εγώ δηλαδή μετά από 33 χρόνια να παίρνω 770 ευρώ , ενώ όσοι συνάδελφοι εργάζονται από ένα έως δέκα χρόνια θα μειωθεί ο μισθός τους σε 450 - 500 ευρώ . Πώς θα ζήσουμε; Θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη δικαίωση. Θα κάνουμε Χριστούγεννα στο εργοστάσιο» είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία Γιώργος Σιφονιός. Μάλιστα υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση με το νόμο που ψηφίστηκε και επιτρέπει στον εργοδότη να απολύει το 5%, λύνει τα χέρια της εργοδοσίας. Ολα ήταν σχεδιασμένα, δεν υπολόγιζαν όμως ότι εμείς έχουμε ψυχή και δεν μας φοβίζουν γιατί είμαστε μια γροθιά».
«Δουλεύουμε καθημερινά σε πολύ σκληρές συνθήκες. Πέρυσι χάσαμε έναν συνάδελφό μας σε εργατικό δυστύχημα», λέει στην «Ε» ένας νεαρός εργάτης, ενώ ένας συνάδελφός του μάς λέει χαρακτηριστικά: «Καλύτερα τώρα νηστικός, παρά μια ζωή πεθαμένος».
Στο πλευρό τους βρίσκονται όλον αυτόν τον καιρό και οι γυναίκες τους. «Οι γυναίκες των απεργών χαλυβουργών είμαστε στη μάχη με τους συντρόφους μας και την τάξη μας», έγραφε το πανό που κρατούσαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πορείας. Να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι σε εργοστάσια από Ευρώπη αλλά και Ινδία και Μαλαισία βρέθηκαν στη χώρα μας για να τους εκφράσουν από κοντά τη συμπαράστασή τους.
* Σήμερα, Δευτέρα , στις 10 το πρωί, το σωματείο των εργαζομένων χαλυβουργών, η επιτροπή γυναικών χαλυβουργών και η διοίκηση της εταιρείας έχουν συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ και την Τετάρτη στο υπουργείο θα γίνει τριμερής διαβούλευση στην οποία θα συμμετέχουν σωματείο εργαζομένων, διοίκηση του εργοστασίου και εκπρόσωπος από το υπουργείο Εργασίας.

Αγορά εργασίας: Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/12/2011
του Θεόδωρου Κουτρούκη*

Το καθεστώς που τείνει να εγκαθιδρυθεί στην ελληνική αγορά εργασίας τείνει να οδηγήσει σε ένα άκρως απορρυθμισμένο τοπίο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταστρατηγούνται συστηματικά στη χοάνη μια αγοράς που χαρακτηρίζεται από δυσθεώρητη ανεργία και επιδημικής έκτασης αδήλωτη εργασία. Τα παραδείγματα είναι εύγλωττα: μισθωτοί που ταυτόχρονα με τη σύμβαση πρόσληψης υπογράφουν και την απόλυση ή λαμβάνουν αμοιβή χαμηλότερη από τα οριζόμενα στις ΣΣΕ, αμοιβές που καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις, συστηματική υπέρβαση του οκταώρου, δραστική αμφισβήτηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και άλλα πολλά.
Η προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας συνοδεύεται από δύο αξιοσημείωτα επιχειρήματα: α) θα οδηγήσει σε συμπίεση του κόστους εργασίας και β) θα αυξήσει την απασχόλησης.
Μολαταύτα, η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται σε αυτό το καθεστώς εργασιακών σχέσεων συνήθως δεν είναι υψηλή. Οι σχέσεις απασχόλησης επιμερίζονται σε πολλαπλού τύπου συμβάσεις, ενώ η ανασφάλεια των εργαζομένων επιτείνεται.
Οι πρόσφατες θεσμικές εξελίξεις (το πολυθρύλητο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου) με την κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης στις κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις (ΣΣΕ) και την κατάργηση της επέκτασης των ΣΣΕ στα μη μέλη των εμπλεκόμενων οργανώσεων συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε αυτό το ζοφερό τοπίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δείχνουν αδύναμες να διαπραγματευτούν τις αλλαγές, να διαμορφώσουν νέους όρους αλληλεγγύης με τα διάσπαρτα συμφέροντα του κατακερματισμένου εργατικού δυναμικού, να ευθυγραμμιστούν με τους νέους κοινωνικούς κινδύνους και να εγκαταλείψουν την εστίαση στην μηχανιστική διατήρηση των εργασιακών στερεοτύπων που συνάδουν με παρωχημένα πρότυπα παραγωγικής διαδικασίας.
Το νέο καθεστώς της εξαρτημένης εργασίας περιλαμβάνει έννοιες και οντότητες που δεν έχει προβλέψει η εργατική νομοθεσία του 20ού αιώνα όπως οι νέου τύπου εργοδότες (μερικός, έμμεσος ή εγγυητής εργοδότης) και απασχολούμενοι (part timers, ορισμένου χρόνου, εποχικοί, εργαζόμενοι on call κ.λπ.), ενώ τα μεγάλα διαλείμματα υποαπασχόλησης δημιουργούν την αδήριτη ανάγκη για ένα νέο «δίκαιο της ανεργίας» .
Αν οι νέες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στη μέγγενη της εξατομίκευσης, αν η επισφαλής εργασία παραμείνει εκτός της εμβέλειας του παραδοσιακού εργατικού δικαίου που δύει, αν δεν αφυπνισθούν τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η αγορά εργασίας πολύ σύντομα θα θυμίζει το σκηνικό του μνημειώδους μυθιστορήματος «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά».

* Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου


Με καταιγιστικό ρυθμό αυξάνεται πλέον ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας, προϊδεάζοντας ότι σύντομα θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Νοέμβριο καταργήθηκαν 56.000 θέσεις εργασίας και στις λίστες του προστέθηκαν άλλοι 23.000 άνεργοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 715.693 άτομα.


Κόλαφος για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Οι εργοδότες, με το πιστόλι στον κρόταφο, προχωρούν σε βίαιες αλλαγές των συμβάσεων εργασίας και από συμβάσεις πλήρους απασχόλησης τις μετατρέπουν σε συμβάσεις «μερικής απασχόλησης».
Επειδή η μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας, από πλήρη σε μερική απασχόληση, από τον νόμο δεν επιτρέπεται, με την απειλή της απόλυσης εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν «ατομικές συμφωνίες», δηλαδή την τροποποίηση της σύμβασης την ζητούν οι ίδιοι!!
Σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας (πλήρους απασχόλησης) σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Το 2011 (στους εννέα πρώτους μήνες) οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που έχουν μετατραπεί ανέρχονται στις 42.488.!! Ενώ η αδήλωτη - ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, καλπάζει στο 30%!!
Οι τροποποιήσεις αυτές αλλά και κάθε τροποποίηση από πλήρη σε μερική απασχόληση, δεν έχει να κάνει ούτε με την κρίση ούτε με τυχόν προβλήματα της επιχείρησης, γιατί εάν ήταν έτσι, θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις αυτές να αξιοποιήσουν τον νόμο και να επιβάλουν την εκ περιτροπής εργασία που επιτρέπεται.
Αυτό όμως δεν γίνεται και προχωρούν σε μετατροπές από πλήρη σε «μερική απασχόληση» γιατί με τον τρόπο αυτό (δηλώνονται για 4ωρη εργασία, αλλά εργάζονται με πλήρη εργασία) επιτυγχάνουν την πλήρη ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας, αλλά και την παράκαμψη στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων όπως:
1) Καταργείται η σταθερή εργασία των 40 ωρών (πενθήμερο - 8ωρο) και μετατρέπεται σε ευέλικτη μορφή, με τις πρώτες 20 ώρες (εφόσον συμφωνηθούν τόσες) σταθερής εργασίας και τις υπόλοιπες σε ευέλικτη μορφή και κατά την κρίση του εργοδότη.
2) Η παροχή εργασίας, πέραν των 20 ωρών, καθώς δεν αποτελεί μέρος του συμβατικού μισθού, τίθεται σε καθημερινή αμφισβήτηση από τον εργοδότη και σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας - τρομοκρατίας και χωρίς αποδείξεις πληρωμών ακολουθεί τον δρόμο των εκατομμυρίων απλήρωτων υπερωριών.
3) Καθώς ως νέα βάση τίθενται πλέον οι 20 ώρες εργασίας, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αποζημίωση απόλυσης, στις αποδοχές της ετήσιας άδειας, του επιδόματος αδείας, καθώς και στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
4) Εκτοπίζονται από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς για τον λόγο αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες ώρες εργασίας, όπως, για παράδειγμα, για τους καθαριστές - καθαρίστριες απαιτούνται τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα.
5) Ασφαλίζονται για λιγότερες ημέρες τον μήνα (20-21), καθώς και για τους μερικά απασχολούμενους δεν ισχύει η πενθήμερη εργασία.
6) Ζημιώνονται και στη σύνταξή τους, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο (τελευταία πενταετία), καθώς το ύψος του τελικού ημερήσιου μισθού αποτελεί και τη βάση υπολογισμού των συντάξεων.
7) Ζημιώνονται ακόμα και στο επίδομα ανεργίας, καθώς ο νέος μισθός υπολείπεται του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και το επίδομα που θα δικαιούνται θα είναι κατά το ήμισυ χαμηλότερο.
8) Επεκτείνεται η ανασφάλιστη εργασία, καθόσον όλες οι υπερωρίες, όπως η εργασία πέραν των 20 ωρών, κατά βάση είναι ανασφάλιστες, με τεράστια ζημία στα ασφαλιστικά ταμεία και κερδοσκοπία των επιχειρήσεων.
Με τους ρυθμούς αυτούς, και εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα, το μεγαλύτερο μέρος των συμβάσεων εργασίας, θα μετατραπεί από πλήρη σε μερική απασχόληση ή καλύτερα οι εργαζόμενοι θα εμφανίζονται ως «μερικώς απασχολούμενοι» και θα εργάζονται αναλόγως.
Τι λέει ο νόμος;
Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, οποιαδήποτε μονομερής τροποποίηση από τον εργοδότη επί το δυσμενέστερο συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή και η απόλυση για τον λόγο αυτό θεωρείται καταχρηστική. Όταν όμως, η απόλυση είναι για λόγο μη αποδοχής εργοδοτικής πρότασης για μερική απασχόληση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγρ. 8 του νόμου 3846/10, τότε η απόλυση αυτή είναι άκυρη, δηλαδή παράνομη.
Αρμοδιότητες επιθεωρητών εργασίας;
Έργο των επιθεωρήσεων εργασίας είναι να εξασφαλίζουν την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους όρους εργασίας και για την προστασία των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό, είναι εξοπλισμένες με ευρύτατες εξουσίες ελέγχου των χώρων εργασίας, τις οποίες θα πρέπει να ασκούν ώστε οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας να περιοριστούν στο ελάχιστο.
Το υπουργείο Εργασίας;
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, αντί να ηγηθεί του αγώνα για την πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, όπως άλλωστε υποχρεούται, ο ίδιος έχει εξελιχθεί σε αρχηγό της αυθαιρεσίας αυτής αξιοποιώντας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όχι για την τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, αλλά για την καταγραφή των παραβατικών συμπεριφορών, χωρίς ωστόσο να επιβάλλεται κανένα σοβαρό πρόστιμο.
Τι πρέπει να γίνει;
1) Η ΓΣΕΕ, θα πρέπει να ηγηθεί του αγώνα κατά των αυθαιρεσιών αυτών, να προσβάλει όλες τις «ατομικές συμφωνίες» που έχουν τροποποιήσει συμβάσεις πλήρους & σταθερής εργασίας σε «μερική απασχόληση», καθώς αυτές είναι και καταχρηστικές και παράνομες.
2) Τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, να πλαισιώσουν τους εργαζόμενους, να τους ενημερώνουν για τις βλαπτικές μεταβολές, για τα δικαιώματά τους και να παρίστανται σε όλες τις εργατικές διαφορές.
3) Οι επιθεωρητές εργασίας να εξαντλούν τις εξουσίες που τους παρέχει ο νόμος, για να αποτρέπουν τέτοιου είδους συμφωνίες.
4) Οι εργαζόμενοι να μην υποκύπτουν εύκολα και να μην υπογράφουν τις κατάπτυστες συμφωνίες αυτές, να απευθύνονται και να ζητούν τη βοήθεια των συνδικάτων και να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη όταν υπάρχει απόλυση. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε διάστημα τριών (3) μηνών από την ημερομηνία απόλυσης.
5) Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος υποκύψει στους εκβιασμούς, να φροντίζει τουλάχιστον, η συμφωνία που πρόκειται να υπογράψει, να έχει ημερομηνία λήξης, και επαναφορά στο προγενέστερο καθεστώς και να διασφαλίζεται πως στο διάστημα αυτό δεν θα προηγηθεί απόλυση.
6) Τέλος η μερική απασχόληση γενικά ως μορφή παροχής εργασίας θα πρέπει να αποτελεί λύση ανάγκης και όχι το μέσον παράκαμψης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στο καθεστώς αυτό, θα πρέπει να έχουν όχι μόνο τα ίδια, αλλά και περισσότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Δηλαδή, κατά 20% προσαυξημένες αποδοχές, οι υπερβάσεις των συμφωνηθέντων ωραρίων να θεωρούνται παράνομες υπερωρίες και να αμείβονται κατά 100% προσαυξημένες, να έχουν σταθερά ωράρια εργασίας, να μην αποκλείονται από Βαρέα, να ασφαλίζονται για 25 ημέρες τον μήνα εφόσον εργάζονται 5 ημέρες την εβδομάδα, να μην ζημιώνονται στην αποζημίωση απόλυσης, στο επίδομα ανεργίας, άδειες, δώρα κ.λπ., τέλος η μερική απασχόληση θα πρέπει να περιοριστεί στο 10% του προσωπικού ανά επιχείρηση.

* Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
nikolaou@kepea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

να είσαι καλά..