Εδώ έχω ένα παράδειγμα προσαγωγής απ' τον "σωρό".Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι είναι γνωστοί και συζητάνε,αλλά τσιμπάνε την κοπέλα.Μόλις αντιλαμβάνονται κάμερα ωρύονται:απαγορεύεται!αφήστε μας να κάνουμε την δουλειά μας!κινούνται εναντίον μου..
"αν κάνεις την δουλειά σου τι έχεις να φοβηθείς"του λέω και απομακρύνομαι..(19/10 στο μετρό Συγγρού-Φιξ)
Ντράπηκα γιατί δεν είχα το θάρρος να συμπαρασταθώ παραπάνω στο παιδί,να μάθω το όνομά της...θα μπορούσα να πάω έστω για μάρτυρας εάν χρειαζόταν.
Στην περίπτωση του Α.(@menacius) τελικά η μόνη κατηγορία που ασκήθηκε εναντίον του ήταν για "διατάραξη κοινής ειρήνης" αλλά δυο μέρες ταλαιπωρίας στα κρατητήρια και στις μεταγωγές,είναι μεγαλύτερη ποινή.
Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί στην πόρτα κάθε παράνομης σύλληψης.
Και η συμπαράσταση σε κάθε διωκόμενο.Στο κατηγορητήριο για 17 παραπομπές στην Θεσσαλονίκη υπάρχει και το σύνθημα"ψωμί παιδεία ελευθερία η χούντα δεν τελείωσε το '73"!
Ήμουν και εγώ εκεί προστρέχουν να υπογράψουν δεκάδες άλλοι..
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 17 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
''ΑΞΙΟΠΟΙΝΗ ΠΡΑΞΗ'' ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ''ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ '73''!
Η συλλογικότητα «ήμουν κι εγώ εκεί» που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των διώξεων σε βάρος 17 διαδηλωτών στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, παράθεσε σήμερα 7/12, συνέντευξη τύπου στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ.
Στη συνέντευξη έγινε εκτενής αναφορά στο ιστορικό των διώξεων και στο πρωτοφανές να καλούνται σε απολογία διαδηλωτές, όχι γιατί προκάλεσαν επεισόδια ή βλάβες, αλλά γιατί διαδήλωσαν, και μάλιστα γιατί έλεγαν συνθήματα όπως το: «ψωμί-παιδεία-ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73». Επίσης, ότι οι 17 κλήθηκαν σε προκαταρκτική εξέταση με «κατηγορητήριο» το οποίο στοιχειοθετήθηκε από οπτικό υλικό, και ενώ «κατηγορούνται» για «αξιόποινες» πράξεις όπως τα συνθήματα και η παραμονή τους στο οδόστρωμα που παρεμπόδισε την παρέλαση, δεν έγινε καμία αυτόφωρη προσαγωγή εκείνη τη στιγμή που διαπιστωνόταν το «παράπτωμα».
Έγινε ενημέρωση ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αλληλέγγυων οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης.
Σημαντικότατο είναι το γεγονός ότι δεκάδες αλληλέγγυων, με απόφαση της συνέλευσης, πήγαν τις προηγούμενες ημέρες στη
Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και κατέθεσαν δήλωση συνευθύνης, στην
οποία αναφέρουν ότι ήσαν κι αυτοί εκεί, έλεγαν πολιτικά συνθήματα, δε
θεωρούν ότι παρανόμησαν και μάλιστα ότι έγινε η παρέλαση (μόνον
η στρατιωτική δεν έγινε με απόφαση της ηγεσίας τους) και ζητούν να πάει
ο φάκελος στο αρχείο. Αν παρόλα αυτά οδηγηθούν οι 17 σε δίκη, δηλώνουν ότι ζητούν κι αυτοί να παραπεμφθούν σε δίκη.
Ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας πήρε τις σχετικές δηλώσεις από τους
πρώτους που τις κατέθεσαν, βλέποντας όμως ότι είναι μεγάλος ο αριθμός
των πολιτών οι οποίοι αυτοπροσφέρονται να δικαστούν σε περίπτωση που θα
γίνει δίκη, αρνήθηκε να παραλάβει τις δηλώσεις των υπολοίπων. Είναι
φανερό ότι η διογκούμενη συμπαράσταση στους 17 δημιουργεί προβλήματα
στην αστυνομική και δικαστική εξουσία ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του
θέματος.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως προς τη δικαστική εξέλιξη του θέματος, η απάντηση ήταν ότι παρόλο που το «κατηγορητήριο» είναι σαθρό, κανείς δε μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη συνέχεια,
δεδομένου ότι μπορεί να θελήσουν να υπάρξουν παραδειγματικές καταδίκες,
προκειμένου να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου και να
καταστείλουν μέσω του εκφοβισμού τους επόμενους αγώνες, γνωρίζοντας πολύ
καλά ότι τα γεγονότα που πανελλαδικά συνέβησαν την 28η Οκτώβρη ήταν
πρωτόγνωρα και για το ίδιο το κίνημα και ήταν η θρυαλλίδα της πτώσης της
κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Στο κλείσιμο της συνέντευξης τύπου, έγινε αναφορά και στη χθεσινή σύλληψη και κράτηση στην αστυνομία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και αγωνιζόμενων εργαζομένων στο Πόρτο Καρράς οι οποίοι έχουν μήνες να πληρωθούν.
Με αφορμή
και αυτό το γεγονός, έκλεισε η συνέντευξη με τη «σημείωση» ότι όσο
οξύνονται τα προβλήματα τόσο θα εντείνεται η καταστολή, τόσο λοιπόν θα
πρέπει να δυναμώνουν οι αγώνες και η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση
μεταξύ των αγωνιζόμενων.
Σημειώνουμε ενημερωτικά ότι ψηφίσματα συμπαράταξης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα από 60 φορείς (μεταξύ των οποίων ΑΔΕΔΥ, Ενιαίος Σύλλογος Διδακτ. Ερευνητ. Προσωπικού Α.Π.Θ., Δημοτ. Συμβούλιο Θεσ/νίκης, Δ.Ο.Ε., ΕΔΟΘ κ.ά.) ενώ το κείμενο συλλογής υπογραφών "Ημουν κι εγώ εκεί, στην Παρέλαση του Λαού"
έχει υπογραφεί από περισσότερους από χίλιους πολίτες και στο κείμενο
των πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, λογοτεχνών έχουν συγκεντρωθεί ήδη
αρκετές δεκάδες υπογραφές.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράταξη και τη συμπαράστασή τους στους 17 διωκόμενους η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (αναπλ. γραμματέας ΕΚΘ), ο Απ. Παζάρας(γενικός γραμματέας ΕΔΟΘ), ο Τάσος Κουράκης(βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιώργος Γρόλλιος (Καθηγήτης Παιδαγωγικής, Πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.), ο Σπύρος Μαρκέτος (Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.), ο Γιάννης Κούτρας (Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρ. Μακεδονίας), ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (δημοτικός σύμβουλος Θεσ/νίκης), ο Γιάννης Αμανατίδης(μέλος Ε.Ε. της ΕΔΟΘ), ο Δημήτρης Σαραφιανός (μέλος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπρόσωπος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.), ο Νίκος Σαμανίδης (Γραμματέας ΣΥΝ Θεσ/νίκης), ο Θωμάς Κοροβίνης (εκπαιδευτικός-συγγραφέας), η Ελένη Μπιρμπίλη (συγγραφέας), ο Παναγιώτης Φραγκίδης (μέλος Γ.Σ. ΕΔΟΘ), ο Γιάννης Λαθήρας (μέλος Δ.Σ. Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης), ο Μ. Λαμψίδης, πρ. πρόεδρος Δικηγ. Συλλόγου Θεσ/νίκης κ.ά.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράταξη και τη συμπαράστασή τους στους 17 διωκόμενους η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (αναπλ. γραμματέας ΕΚΘ), ο Απ. Παζάρας(γενικός γραμματέας ΕΔΟΘ), ο Τάσος Κουράκης(βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιώργος Γρόλλιος (Καθηγήτης Παιδαγωγικής, Πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.), ο Σπύρος Μαρκέτος (Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.), ο Γιάννης Κούτρας (Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρ. Μακεδονίας), ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (δημοτικός σύμβουλος Θεσ/νίκης), ο Γιάννης Αμανατίδης(μέλος Ε.Ε. της ΕΔΟΘ), ο Δημήτρης Σαραφιανός (μέλος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπρόσωπος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.), ο Νίκος Σαμανίδης (Γραμματέας ΣΥΝ Θεσ/νίκης), ο Θωμάς Κοροβίνης (εκπαιδευτικός-συγγραφέας), η Ελένη Μπιρμπίλη (συγγραφέας), ο Παναγιώτης Φραγκίδης (μέλος Γ.Σ. ΕΔΟΘ), ο Γιάννης Λαθήρας (μέλος Δ.Σ. Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης), ο Μ. Λαμψίδης, πρ. πρόεδρος Δικηγ. Συλλόγου Θεσ/νίκης κ.ά.
Υπέροχο κείμενο και τίτλος από το βυτιοΣχετικά με την σύλληψη του Menacius, μέλους του Omnia Tv, οι πληροφορίες και το ιστορικό εδώ.
(δείτε ακόμη εδώ και εδώ )
Για το πώς γίνονται οι συλλήψεις στο σωρό, για το πώς αποφασίζονται οι κατηγορίες, για το τί συμβαίνει όσο κρατούνται άνθρωποι στη ΓΑΔΑ έχουν γραφτεί πολλά. Δεν έχω κάτι να προσθέσω, ανεβάζω απλά τα παραπάνω και στο βλογ γιατί «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης», που λέει και η βαρύγδουπη παρλάτα της ένωσης αυτών που κάποτε υπήρξαν δημοσιογράφοι.
* τίτλος από εδώ
—————————————————————————————————————————–
[ Δύο κάπως άσχετα σχόλια μόνο:
**Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος**
Είναι σχεδόν μόνιμη η συζήτηση πλέον σε παρέες, καφενεία και διαδικτυακά πηγαδάκια. – Έχουμε χούντα. – Μην λαϊκίζεις. Δεν έχεις ζήσει, δεν έχεις ιδέα τί είναι χούντα. Σκέφτομαι τελικά, ζαλισμένος και χωρίς επιχειρήματα, ότι το πολίτευμα είναι ζήτημα οπτικής, με τον ίδιο περίπου τρόπο, που κατά τον ποιητή, η ευτυχία είναι ζήτημα ύψους.
Για μένα που πληκτρολογώ άνετος στον υπολογιστή μου, παρέα με ζεστό καφέ και φρέσκο φρούτο, υπάρχει δημοκρατία. Η σύλληψη του Menacius δείχνει απλά ότι μια δημόσια υπηρεσία ίσως δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Για τον Menacius και τους υπόλοιπους συλληφθέντες η παρασπονδία της δημόσιας υπηρεσίας, προσεγγίζει επικίνδυνα τον ορισμό του αυταρχικού κράτους.
Για μένα που το βράδυ θα βγω για το ουίσκι μου στην Κολοκοτρώνη ή τα Εξάρχεια, υπάρχει δημοκρατία. Περιπτώσεις όπως πχ. Μάριος Ζ., πράσινα σταράκια, ο άνθρωπος που χτύπησε στη ζαρντινιέρα είναι ευκαιρίες να μιλήσουμε για την αναδιάρθρωση μιας δημόσιας υπηρεσίας. Για τον Μάριο Ζ και τα υπόλοιπα παιδιά, το διοικητικό λάθος προσεγγίζει επικίνδυνα τον ορισμό του αυταρχικού κράτους.
Για μένα που ακούω τους δίσκους που μόλις κατέβασα, που πάω στον Κωτσόβολο να πληρώσω τη δόση μου, που πάω να αγοράσω ένα φούτερ στο Άττικα, υπάρχει δημοκρατία. Για τον 16χρονο συλληφθέντα που ο εισαγγελέας του φώναζε ότι «εσύ κατέστρεψες την Ελλάδα» (όπως έμαθα, μπορεί να μου λένε κ ψέματα δεν ξέρω), για τους υπόλοιπους συλληφθέντες που περιμένουν πάνω από 48 ώρες για να απολογηθούν τελικά όπως όπως, όλα αυτά μοιάζουν εκπληκτικά με το να ζεις σε αυταρχικό καθεστώς. Για μένα πάλι, ίσως να είναι κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης.
Και πάει λέγοντας. Πράγματα γνωστά για όποιον ανήκει στον αναρχικό χώρο και ξέρει πώς συλλαμβάνονται τόσοι και τόσοι άνθρωποι, για όποιον έχει κατέβει σε πορεία και ξέρει πως αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές τα ΜΑΤ. Πράγματα με ελάχιστη σημασία για όποιον που και που πέφτει πάνω σ’ αυτά τα νέα και λέει αυτά συμβαίνουν κάπου αλλού, μακριά, πολύ μακριά.
Πράγματι λοιπόν δεν ζούμε σε αυταρχικό καθεστώς, δεν έχω δικαίωμα να χρησιμοποιώ ένα τέτοιο όρο. Ζούμε απλά σε νησίδες, σε μια επιλεκτική δημοκρατία που τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά λέει: Υπάρχει ελευθερία, υπάρχει δημοκρατία, υπάρχουν θεσμοί. Όχι όμως για όλους. Έχει και για σένα, αρκεί οι έξοδοί απ’ το σπίτι να έχουν ως τελικό προορισμό τη δουλειά, το μπαρ, τη θεία σου. Ως εκεί.
** ΣΕΠ **
Η σύλληψη του menacius έχει και άλλη μία ανάγνωση. Η σύλληψη ενός ανθρώπου, ενεργού μέλους της κοινότητας, που κάλυπτε για το Omnia TV τα όσα συνέβαιναν, με την κάμερα και το κινητό του, δείχνει ότι η πολλή ενημέρωση βλάπτει, αφού είναι εντελώς επικίνδυνο σπορ.
Λίγο πιο επικίνδυνο απ’ το κάθεσαι σ’ ένα στούντιο και να καταδικάζεις από μακριά κάποια επεισόδια που έχεις δει μόνο μέσα απ’ το γυαλί. Ενέργεια που έτσι κι αλλιώς, μοιάζει όλο και πιο δύσκολη, αφού άντε να ξεχωρίσεις τα πλάνα αρχείου απ’ τα κάθε φορά σημερινά. Ή άντε να καταδικάσεις τους 100 γνωστούς αγνώστους που τα σπάνε, όταν πάνε συνεχώς και μπλέκονται στα πλάνα κάτι άλλοι κουκουλοφόροι που συλλαμβάνουν. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, μπορεί στο τέλος να καταδικάσεις την ίδια σου την αστυνομία.
Βέβαια, μπορείς πάντα να απολογηθείς όπως έκανε πρόσφατα άνθρωπος του Μέγκα για ένα παραποιημένο βιντεάκι. Δεν μπορείς όμως να απολογηθείς, γιατί δε βρίσκεις το λόγο να απολογηθείς, για το ότι αναπαράγεις χωρίς δεύτερη σκέψη τα δελτία τύπου της αστυνομίας. Επίσης δεν βρίσκεις το λόγο να απολογηθείς για ότι δεν αναφέρεις ποτέ κάτι για τις συνθήκες κράτησης στη ΓΑΔΑ ή για τις πάγιες πρακτικές της ελας.
Ρωτάνε και ξαναρωτάνε λοιπόν οι δημοσιογράφοι, υπαινισσόμενοι την σωστή απάντηση: «Μα είναι αξιόπιστα τα social media;» Το ερώτημα τίθεται φυσικά ανάποδα. Είναι αξιόπιστα τα παραδοσιακά μέσα;
Τέλος, διαβάζοντας και αυτό το δημοσίευμα των Νέων, αντιλαμβάνομαι ότι ακόμη ένα ερώτημα με βασανίζει, όχι χωρίς μια μεγάλη δόση κακίας και ειρωνείας: Αλλάζει δουλειά ο διάσημος δημοσιογράφος όταν υπουργοποιείται; ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
να είσαι καλά..