10 Μαρτίου 2012

ACTA

Η ελευθερία του Διαδικτύου βρίσκεται σε κίνδυνο!

Φαντάσου έναν κόσμο χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία... Μάθε περισσότερα... dln, βικιπαίδεια




Αυτό που ξεκίνησε με απειλές για διακοπή συνδέσεων των
χρηστών, σήμερα έχει γιγαντωθεί σε εκφοβισμό με τους
ανθρώπους ν'απειλούνται με μια δεκαετία πίσω απ'τα κάγκελα.
Οι χρήστες του διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν ήδη την ζοφερή εικόνα του μέλλοντος …. τους χρήστες του Διαδικτύου να απειλούνται με 10 χρόνια φυλάκιση …. για «παράνομο downloading» μετά από το κλείσιμο ενός δημοφιλούς site ανταλλαγής μουσικών αρχείων, αφότου η Βρετανία υπέγραψε το περιβόητο νομοσχέδιο της ACTA.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια κίνηση έχει γίνει εις βάρος των χρηστών του Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο .
Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε το 2009 κανονισμούς που επιτρέπουν στους παρόχους του Διαδικτύου να παρακολουθούν τους χρήστες που κατεβάζουν παράνομο περιεχόμενο από το διαδίκτυο και να απενεργοποιούν τη σύνδεση τους αν δεν είχαν καμία επίδραση οι προειδοποιητικές επιστολές τους.

Αλλά η υπογραφή της συμφωνίας της καταπολέμησης της παραποίησης - Εμπορίου (ACTA), έφερε τη σύγκρουση σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.
Στην Ευρώπη, οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιφατική εμπορική συμφωνίας καταπολέμησης της παραποίησης, ενώ σε ορισμένες χώρες αρνούνται να την υπογράψουν.

Τον Φεβρουάριο, το τμήμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας της Βρετανίας, έκλεισε το RnBxclusive.com, μια εξέχουσα μουσική file-sharing ιστοσελίδα, με περίπου 250.000 συνδρομητές στο Facebook και περίπου 70.000 επισκέπτες ανά ημέρα.
Στην πραγματικότητα, η βρετανική αστυνομία ουσιαστικά ανέλαβε το ρόλο του προσωπικού μπάτσου της δισκογραφικής βιομηχανίας, καθώς στέκεται ως φρουρός για την προστασία των εταιρικών της κερδών.

Κανονικά, η υπηρεσία σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος Serious Organized Crime Agency (SOCA) αντιμετωπίζει εγκλήματα “που επηρεάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τους πολίτες του.”
Τώρα, φαίνεται ότι όσοι κατεβάζουν περιεχόμενο από μια ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων …. έχουν τεθεί στο ίδιο επίπεδο με “τους εγκληματίες Α Κατηγορίας : ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και την εμπορία ανθρώπων προς εκπόρνευση, τις ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, την απάτη και το ξέπλυμα χρήματος.

Η SOCA απειλεί όποιον έχει κατεβάσει περιεχόμενο από RnBxclusive.com ή ακόμα επισκέφθηκε την ιστοσελίδα με έρευνα, ποινική δίωξη, ακόμη και ποινές φυλάκισης. Μόλις η μονάδα της αστυνομίας απέκτησε τον έλεγχο της ιστοσελίδας RnBxclusive, ανήρτησε την ακόλουθη προειδοποίηση.

Οι πρακτικές της SOCA, στην καταστολή του παράνομου downloading, εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα :

Μια 10-ετη φυλάκιση θα περιμένατε να επιβαλλονταν για πολύ σοβαρά αδικήματα, σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, ανθρωποκτονία” είπε ο Άντριου Πίρσον από τον Σύνδεσμο για τη μεταρρύθμιση του Ποινικού κώδικα. “Δεν θα έπρεπε κανονικά να προβλέπονται για το παράνομο κατέβασμα μουσικής.”

Η SOCA επιβεβαίωσε ότι είχε συλλάβει τον ιδιοκτήτη του site, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει γιατί απειλεί τους χρήστες με μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα.
Αντ ‘αυτού, απέστειλε δήλωση σύμφωνα με την οποία μπορούν να αποδοθούν ζημίες περίπου των 15 εκατ. λιρών ετησίως εξ αιτίας της δραστηριότητας του RnBxclusive.com

Ένας απλός υπολογισμός δείχνει ότι η διαίρεση των 15 εκατομμύριων λιρών, δια των 250.000 γνωστών χρηστών του RnBxclusive.com, δίνει κατ ‘ανώτατο όριο …… «κλοπιμαία» άξιας 60 λιρών ανά άτομο.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι το βρετανικό δικαστικό σύστημα πιστεύει μια φυλάκιση των 10 ετών αντιστοιχεί με την “κλοπή” μόλις 60 λιρών;

Το μήνυμα που έστειλε ο SOCA …. έδωσε σε εκείνους που ασχολούνται με την ελευθερία στο Διαδίκτυο, μια δυσάρεστη γεύση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, εάν η εγκριθεί η συνθήκη ACTA για την προστασία παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων και την πειρατεία .

Μια νέα Εκστρατεία στο Διαδίκτυο μας πληροφορεί ότι η ανακοίνωση είχε ως στόχο να εκφοβίσει – και ότι στην πραγματικότητα – δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τόσο αυστηρές ποινές σε ατομικούς χρήστες downloaders. Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει το site RnBxclusive.com, με εγκληματικές συμμορίες.
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -
Αυτό που ξεκίνησε με τις απειλές για την κοπή των συνδέσεων των χρηστών … σήμερα έχει γιγαντωθεί σε …. εκφοβισμό …. με τους ανθρώπους να απειλούνται …… με μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα …….

Πηγή: Η ACTA στην Αγγλία: 10 χρόνια φυλάκιση για «παράνομο» κατέβασμα μουσικών αρχείων - RAMNOUSIA





Εδώ και μερικούς μήνες, η αμερικανική κυβέρνηση εκδίδει δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τo κλείσιμο ιστοσελίδων και την κατάσχεση domains ακόμα και αν αυτά έχουν κατοχυρωθεί εκτός ΗΠΑ. Η εξήγηση που δίνει για όλα αυτά είναι …ξεκάθαρη: “Οτιδήποτε τελειώνει σε .com, .net, .cc, .tv και .name, μπορούμε να το κατασχέσουμε!

Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν την ιστοσελίδα τυχερών παιχνιδιών Bodog.com παρόλο που ανήκε στην ιδιοκτησία καναδέζικης εταιρείας. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική κυβέρνηση, η έκδοση νέων domain names ανήκει στη δικαιοδοσία της VeriSign που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου του τμήματος ‘Immigration and Customs Enforcement’ (ICE), κάθε φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να κατεβάσει κάποια ιστοσελίδα με domain .com, .net, .tv ή .name, αποστέλει δικαστική εντολή στη VeriSign η οποία συμμορφώνεται άμεσα. Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθεί και με την Public Interest Registry, που διαχειρίζεται τα .org domains.

Από τον Ιούνιο του 2010, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της αμερικανικής κυβέρνησης, ‘Operation in Our Sitesέχουν κατασχεθεί περισσότερα από 352 domains και όπως όλα δείχνουν αν δε γίνει κάτι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κι άλλο.

Η εξήγηση για το κλείσιμο της ιστοσελίδας Bodog.com ήταν ότι στην ιστοσελίδα είχαν πρόσβαση αμερικανοί πολίτες τη στιγμή που τα τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο απαγορεύονται στις ΗΠΑ, ασχέτως που σε άλλες χώρες είναι νόμιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

να είσαι καλά..