27 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα "Αντίο" στον Αποστόλη...

"Φυσικά και σκέφτομαι το θάνατο. Τυπικά τουλάχιστον οι πιθανότητες επιβίωσης στον αγώνα μου είναι σημαντικά εναντίον μου. Σε στιγμές φιλοσοφίας όμως καταλαβαίνω το εξής: είμαστε όντα περίεργα αγαπητέ. Ο θάνατός μου θα έρθει -μάλλον- είτε στον ύπνο μου, είτε σε κάποιο κώμα, είτε με κάποια ανακοπή, στα πλαίσια του καρκίνου. Μάλλον. Υπάρχουν ελπίδες να σκάσω από το φαγητό νωρίτερα. Μετά το θάνατό μου όμως για μένα μαύρο. Ένας βαθύς ασυνείδητος ύπνος. Μετά τίποτα. Ούτε ανησυχία, ούτε σκέψεις, ούτε πόνος, ούτε φόβος, ούτε αγάπη, ούτε έρωτας, ούτε γέλιο, ούτε κλάμα. Τίποτα. Τότε τι φοβόμαστε; Τι μας νοιάζει το μετά αν δεν θα είμαστε εκεί για να το αντιληφθούμε; Καταλήγω ότι απλώς κάποιους τους αγαπάμε πιο πολύ από εμάς. Φοβάμαι περισσότερο πια για το τι θα απογίνουν οι άλλοι, κάποιοι περισσότερο από άλλους. Για τον πόνο που θα τους προξενήσω, το ότι δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα για να το πάρω πίσω. Δεν είμαστε τόσο εγωιστικά όντα τελικά. Υπάρχει και η άλλη βέβαια όψη, άκρως εγωιστική. Γιατί να συνεχίζει η ζωή να ζείται -παθητική κι ας μην υπάρχει- αν δεν είμαι εγώ στον κόσμο. Τι μέρες, νύχτες, χαμόγελα, στιγμές με πλεγμένα χέρια, παιχνίδια στην κουζίνα, αδιάφορους καυγάδες, βόλτες στην καλοκαιρινή Αθήνα, ταινίες, βιβλία, μουσικές θα χάσω. Γράφοντας το παραπάνω, βούρκωσα στις δύο τελευταίες σειρές. Τελικά είμαστε εγωιστές. Θέλω να μείνω κι άλλο εδώ."
Ο Αποστόλης Γκανάς άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής, νικημένος τελικά από μια διετή μάχη ανάμεσα στον καρκίνο και στη λαχτάρα για ζωή
Αυτά είναι τα λόγια του Αποστόλη... του γιου του Μάρκου και της Ντίνας που χάθηκε κι αυτή πριν από 8 χρόνια. Είναι τα λόγια ενός δικού μας παιδιού... που "από τόσος δα" ερχόταν με τον μικρό του αδερφό, τον Πάνο, στην "Αυγή". Βλέπετε στην "Αυγή" δούλευε ο πατέρας του και μέχρι σήμερα στη διόρθωση συναντά κανείς τη θεία του, τη Μαρία με το κόκκινο μαρκαδοράκι... Στάθηκε πάντα δίπλα του σαν μητέρα του. Η "Αυγή" από την Κυριακή πενθεί, έχασε ένα από τα παιδιά της... Έχασε εκείνον που μέσω Twitter την Παρασκευή καληνύχτισε φίλους, γνωστούς, διαδικτυακούς και πραγματικούς, συμβουλεύοντάς τους "να χαμογελάτε".
Μερικές φορές, τα κλισέ ισχύουν και ο Αποστόλης Γκανάς άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής, νικημένος τελικά από μια διετή μάχη ανάμεσα στον καρκίνο και στη λαχτάρα για ζωή. Ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια όταν ένιωσε πόνους στο πόδι του, διαγνώστηκε η νόσος, έκανε θεραπείες και στον δεύτερο επανέλεγχο ενημερώθηκε πως ο καρκίνος επέστρεψε. Τον τελευταίο μήνα τον πέρασε στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας τη θεραπεία με καρτερία και χιούμορ. Έγραψε διάφορα, διατηρούσε και το δικό του ιστολόγιο, μέσα από εκείνο και από το Τwitter μάς περπάτησε στην ασθένειά του, στις καλές και τις κακές του μέρες, κάθε μια από αυτές τη ζούσε σαν να είναι η τελευταία. Πάντα με μια αστείρευτη διάθεση για ζωή και αγάπη. "Μαγειρεύω καλά. Όταν είχα το πόδι κανονικά μαγείρευα καλύτερα" έγραψε θέλοντας να πει 100 πράγματα για τον εαυτό του και συνέχισε πιο κάτω: "Έχω μεταλλικό μόσχευμα πάνω από 15 εκατοστά στο μηριαίο και την ανάλογη ουλή. Αγαπώ και σέβομαι την ουλή αυτή."
Μιλώντας για τον Αποστόλη δεν γίνεται να μην αναφερθεί κανείς στη Μαριάννα, στη Μαριάννα του... Με τη Μαριάννα, γνωρίστηκαν όταν ήταν 6 χρονών, τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν μαζί. Αυτή ήταν πάντα εκεί, τον συντρόφευε στα καλά και στα κακά. Την Κυριακή δεν μπορούσε να μπει στο σπίτι του, έκανε βόλτες απ' έξω. "Γνωρίζω τη Μ. από την 1η δημοτικού. Σε 2 μήνες κλείνουμε 10 χρόνια σχέσης. Τη λατρεύω" έγραψε. Για να την αποχαιρετίσει, ζήτησε από τους followers του στο Τwitter όταν πεθάνει να προωθήσουν το μήνυμα "TolisLovedMaria". Η αγάπη τους την Κυριακή έγινε "trend"... Τι κι αν υπήρχε εδώ και δέκα χρόνια... Την Κυριακή την έμαθε όλος ο κόσμος, έξω από το σπίτι, το νοσοκομείο, τη γειτονιά... Έτσι ευχαρίστησε ο Αποστόλης τη Μαριάννα... με δεκάδες χιλιάδες "τιτιβίσματα"... Στα 100 πράγματα για τον εαυτό του αποκάλυπτε: "Λέω πια να παντρευτώ". Δεν πρόλαβε, όπως δεν πρόλαβε τόσα άλλα... Οι άνθρωποί του τον αποχαιρέτησαν τη Δευτέρα.
Το κουράγιο του, η όρεξη για ζωή, το καθαρό του βλέμμα, τα ποιήματα του Νεσίν που του άρεσαν, η αγάπη του για τη Μαριάννα, τους φίλους και την οικογένειά του θα μείνουν ανεξίτηλα, τα άφησε "διαδικτυακή παρακαταθήκη"... όπως και την τραγική συνειδητοποιήση: "Δεν ήξερα ότι υπάρχει καρκίνος στο πόδι. Δε μου περνούσε από το μυαλό. Τώρα ξέρω. 2/1000000 περιστατικά το χρόνο στην Αμερική."
Αντίο, Αποστόλη...
Στον Μάρκο, δεν έχουμε να πούμε παρά μόνο Κουράγιο.
# πηγή:αυγή

15 Σεπτεμβρίου 2012

συλλαλητήριο:Προπύλαια Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 6:30 μ.μ.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ


Ανακοίνωση-κάλεσμα
Συντριπτικό πακέτο μέτρων κοινωνικού ολοκαυτώματος προωθεί η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις επιταγές της τρόικα, και του ελληνικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση προχωρά σε εγκληματική λεηλασία όσων έχουν απομείνει από τα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, με στόχο δήθεν την αποφυγή της χρεοκοπίας, ενώ οδηγεί ολοταχώς στη χρεοκοπία του λαού.
Η επαναδιαπραγμάτευση που είχαν “υποσχεθεί” τα κόμματα που συγκυβερνούν αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός.

Αυτό που έμεινε είναι τα 11,7 δις ευρώ (που θα ξεπεράσουν τα 20 δις τελικά) και τα κροκοδείλια δάκρυα της Μέρκελ, πριν καταπιεί το θύμα της. Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να δηλώνει ότι το «βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού έχει πέσει αλλά όχι δραματικά». Όμως ο λαός ξέρει ότι δεν πάει άλλο.
Η κυβέρνηση, με το νέο πακέτο σφαγιαστικών περικοπών των 11,7 δις ευρώ προωθεί:
-  Νέα τεράστια μείωση μισθών και συντάξεων.
- Μείωση ή κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (ΕΚΑΣ, οικογενειακά, αναπηρικά, πολυτεκνικά κλπ).
- Κατάργηση ή  συγχώνευση εκατοντάδων δημοσίων οργανισμών.
- Εφεδρεία και απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015.
-  Συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών.
- Αναστολή νέων προσλήψεων.
- Περιορισμό των δημοσίων δαπανών για παιδεία, υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Ταυτόχρονα οι πρόσφατες κυβερνητικές «διαρροές» περί νέων απαιτήσεων της τρόικας στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνουν ότι έρχονται κατ’ απαίτηση των εργοδοτών νέα αντεργατικά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία να προσλαμβάνουν, να απολύουν, να απασχολούν τους εργαζόμενους όπως και όποτε τους βολεύει, που αυξάνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση: διεύρυνση της ελαστικής εργασίας με κατάργηση του πενθήμερου και του οχτάωρου, γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας με δραστική μείωση των μισθών, κατάργηση της αποζημίωσης για τις απολύσεις.

Η ανεργία έσπασε στη χώρα μας όλα τα μεταπολεμικά ρεκόρ, έχει φτάσει ήδη 24-25% και προβλέπεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου το εφιαλτικό 28 - 30%. Οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων έχουν γενικευτεί.

Ο δημόσιος και κοινωνικός πλούτος της χώρας ξεπουλιέται αντί «πινακίου φακής». Η εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, Τ./Τ και των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας αποτελεί εθνικό έγκλημα, υπονομεύει ουσιαστικά το μέλλον της χώρας.
Η μείωση μισθών και συντάξεων συνοδεύεται με τεράστια φορολογική επιβάρυνση εργαζομένων και συνταξιούχων, που απειλούνται με κατάσχεση ακόμα και πρώτης κατοικίας, εάν δεν πληρώσουν τους μισθούς τριών και τεσσάρων μηνών, που είναι ο υπεραυξημένος φόρος εισοδήματος και τα χαράτσια που τον συνοδεύουν. Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες  «πνίγονται μέσα στα χρέη τους». Οι μειώσεις των μισθών και συντάξεων έχουν καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Επί 2,5 χρόνια βιώνουμε την πλήρη ανατροπή των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων μας. Έχουμε γυρίσει ένα αιώνα πίσω. Η απόγνωση, η απελπισία, και δυστυχώς οι αυτοκτονίες έχουν γίνει πλέον στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής. Ο χρόνος τρέχει επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ παραμένουν «σιωπηλές». Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, παρακολουθεί απαθής να διεξάγεται μια επίθεση ζωής και θανάτου για τους εργαζόμενους και προτρέπει σε υπογραφή συμβάσεων με μειωμένους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, κάνοντας όλες τις απαραίτητες τομές για να νικήσουν οι αγώνες. Αυτό απαιτεί μια άλλη κατάσταση στο εργατικό -συνδικαλιστικό κίνημα, με υπέρβαση του  υποταγμένου συνδικαλισμού, με αλλαγή των συσχετισμών. Με ενωτική προσπάθεια στη βάση, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, με οριζόντιο συντονισμό των συνδικάτων, με αποφασιστικές μορφές πάλης, με συσπείρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων.

Απέναντι στη σφοδρή, ολομέτωπη και καλά σχεδιασμένη επίθεση το εργατικό κίνημα θα πρέπει άμεσα να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων και να συμβάλει στην κινητοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η οργάνωση της αντίστασης δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια αιφνιδιαστική εξαγγελία απεργίας μέσω μιας ανακοίνωσης. Απαιτείται τα συνδικάτα να αναπτύξουν κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, πολύμορφες δράσεις που θα κορυφωθούν με  Γενική Απεργία με στόχο τη γενικευμένη πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση και την επίθεση. Η Γενική απεργία θα πρέπει να προετοιμαστεί με μαζικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς, περιοδείες και οργάνωση δράσεων και γι’ αυτό απαιτείται να προχωρήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση. Προωθούμε συντονισμένους κλαδικούς αγώνες. Δεν υπογράφουμε μειώσεις των μισθών, δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία του λιγότερο κακού. Οργανώνουμε δυναμικές μορφές πάλης όπως καταλήψεις, αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων κ.α.  Αναπτύσσουμε τη δράση μας με δυναμικές μαζικές μορφές ανυπακοής κατά της φορομπηξίας και του ληστρικού φοροεισπρακτικού.
Ούτε ο κατακερματισμός του κάθε κλάδου, ούτε η άρνηση συγκρότησης ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής μπορεί να οδηγήσει μακριά.

Ζητούμενο σήμερα είναι ο παλλαϊκός – γενικός ξεσηκωμός με αποφασιστικούς αγώνες διαρκείας, με αμεσότητα στην αντίδραση, αλλά και σχέδιο, πρόγραμμα και προοπτική.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ - ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ
Ξαναπιάνουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων και αγωνιζόμαστε για:
•  Να μην ψηφιστούν τα εφιαλτικά μέτρα των 20 δις
• Να ακυρωθούν τα μνημόνια, η δανειακή σύμβαση και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που σκλαβώνει τον λαό στην δικτατορία του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
•  Αποδέσμευση της χώρας από την Τρόικα και τα επαχθή δάνεια. Διαγραφή του χρέους, ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ.
• Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
•  Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και επιχειρήσεων. Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας
•  Υπεράσπιση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας. Να καταργηθούν  όλα τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στον λαό. Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην εφεδρεία
•   Προστασία της δημόσιας παιδείας – υγείας – κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας
•   Ουσιαστική προστασία για τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα καλεί, σε συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων  που πραγματοποιούνται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα για τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καλεί, όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, τα σωματεία, τις συλλογικότητες αντίστασης και ανυπακοής, τις λαϊκές συνελεύσεις και τις επιτροπές ενάντια στα χαράτσια να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει την Τρίτη 18/9/2012 στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα
http://syntonismos.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html 

9 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΗ και Χαράτσι: Πάλι παγίδες και εκβιασμοί. Τί κάνουμε ;



Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος με το χαράτσι στη ζωή μας. Ένας χρόνος με αγώνες, νίκες αλλά και πισωγυρίσματα μιας που οι εκάστοτε ελιγμοί και εκβιασμοί της κυβέρνησης απαιτούσαν αναπροσανατολισμό δράσεων, νέες τακτικές και νέα όπλα. Εκείνο που δεν άλλαξε ήταν η ακόρεστη βουλιμία των εγκάθετων των τραπεζιτών να αρπάξουν τα χρήματα και τις περιουσίες μας. Και αυτό ούτε θα αλλάξει ποτέ.
Κι' ενώ επί ένα χρόνο εμείς ζητούσαμε την πραγματική αποσύνδεση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ήλθε η κυβερνητική τρόϊκα των δανειστών να το υλοποιήσει η ίδια, με μια μεθόδευση που αποτελεί παγίδα, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια. Ο λόγος που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή τη μεθόδευση δεν είναι άλλος από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ΔΕΗ τόσο  από τις αντιδράσεις των κινημάτων γειτονιών, όσο και από μετόχους της και πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της. Οι πιέσεις των κινημάτων αλλά και η αρπαχτικότητα των δανειστών που εποφθαλμιούσαν τις εισπράξεις της ΔΕΗ και απαιτούσαν αυτές να πάνε στα δημόσια ταμεία και από κεί στις τσέπες τους, οδήγησαν τη ΔΕΗ σε κρίση ρευστότητας, κρίση που ανησύχησε τόσο τη διοίκηση όσο και τους μετόχους της.
Έτσι οδηγηθήκαμε στο διαχωρισμό της αξίας του ρεύματος από αυτήν του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) που επετεύχθη με τους αγώνες μας, ανάγκασε την κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο αλλά και τη ΔΕΗ στο να δεχθούν να αφαιρεθεί το ποσό τους χαρατσιού από τους λογαριασμούς ρεύματος, να μεταφερθεί στο ΚΕΠΥΟ και από κεί στις εφορίες. Στη συνέχεια, και μετά τις εκλογές, γίναν παράνομες υπεξαιρέσεις χρημάτων από το ρεύμα σε καταναλωτές που είχαν πληρώσει σε ΑΤΜ αλλά και σε ταμεία της ΔΕΗ μόνο την αξία του ρεύματος,  χρήματα τα οποία μεταφέρθηκαν στα δημόσια ταμεία (βλέπε εφορίες) υπέρ του ΕΕΤΗΔΕ. Συνέπεια αυτού ήταν να εμφανίζονται απλήρωτα ρεύματα και η ΔΕΗ να προχωράει σε διακοπές ή να απειλεί με διακοπές.
 Σε όλο αυτό το διάστημα εκδόθηκαν ερμηνευτικές εγκύκλιοι του νόμου για το χαράτσι, εγκύκλιοι που εσκεμμένα αναιρούσαν η μια την άλλη, ανακοινώνονταν αποφάσεις που προκαλούσαν σύγχιση και πανικό, μεθοδεύονταν ενέργειες τρομοκράτησης-όπως εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Η εφευρετικότητα των μεθοδεύσεων δεν είχε τελειωμό προκειμένου να  σκορπισθεί σύγχιση και να απλωθεί ο φόβος προκειμένου οι περισσότεροι πολίτες να δεχθούν να καταβάλλουν το χαράτσι. 
Τα Νέα δεδομένα
Και φθάσαμε στο σήμερα, όπου μία ακόμη εγκύκλιος (με ημερομηνία 2/9/2012) υλοποιεί με τον πιο ύπουλο τρόπο τις βλέψεις και ορέξεις της κυβέρνησης.
Με τη νέα εγκύκλιο (βλέπε εδώ) όποιος καταναλωτής της ΔΕΗ επιθυμεί να αποσυνδεθεί το ρεύμα από το χαράτσι, θα πρέπει να προσέλθει στην εφορία του, να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και να περάσει το ποσό του χαρατσιού στη μερίδα του. Πλέον η ΔΕΗ, καλυπτόμενη πίσω από την εγκύκλιο αυτή, δηλώνει αναρμόδια να διαχωρίσει το χαράτσι από το λογαριασμό του ρεύματος! Ακόμη δηλώνει ότι κάθε λογαριασμός που θα εξοφλείται χωρίς το χαράτσι μέσω ΑΤΜ ή με οποιοδήποτε τρόπο, θα θεωρείται εν μέρει ή ολικά ανεξόφλητος, μιας και το ποσό του ρεύματος και των άλλων τελών θα εξοφλούν πρώτα το χαράτσι. Μένοντας έτσι το ρεύμα απλήρωτο, η ΔΕΗ σείει την απειλή διακοπής του. Αυτά δηλώθηκαν κατά τη σημερινή μου επίσκεψη στη ΔΕΗ Αριστείδου από τον προϊστάμενο Παναγιώτου.
Εν ολίγοις αν θέλουμε να διαχωρισθεί το χαράτσι από το λογαριασμό της ΔΕΗ ή αν θέλουμε να το πληρώσουμε με διακανονισμό, θα πρέπει να το ζητήσουμε - με αίτηση- από τον έφορο και μόνο. Η εφορία, θα συντάξει καταστάσεις παρόμοιων αιτημάτων πελατών και θα τις στείλλει στη ΔΕΗ, προκειμένου να μην εμφανίζει το χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος. Επίσης στην εφορία θα κατατίθενται αιτήσεις μείωσης του χαρατσιού (για …κοινωνικούς λόγους), αιτήσεις εξαίρεσης, κ.λπ.
Αυτό είναι εκβιασμός και παγίδα, γιατί:
1. Προσφεύγοντας στην εφορία για το διαχωρισμό, θα πρέπει να εξοφλήσουμε το ληξιπρόθεσμο ποσό του χαρατσιού ή να κάνουμε διακανονισμό, καταβάλλοντας ένα ελάχιστο κατά την εκτίμηση του εφόρου ποσό-σαν προκαταβολή- σύμφωνα με την εγκύκλιο 50 ΕΥΡΩ. Δηλαδή ακόμη και το να δηλώσουμε αδυναμία πληρωμής κοστίζει 50 ΕΥΡΩ. Επιπλέον κάθε δόση (το χαράτσι για το 2012 θα είναι σε 5 δόσεις) θα εξοφλείται στην εφορία με τα ανάλογα πρόστιμα και συνέπειες (μη φορολογική ενημερότητα, κατάσχεση μισθών, κ.λπ.) σε περίπτωση καθυστέρησης. 
2. Προσφεύγοντας στην εφορία αυτόματα φακελώνονται τα πραγματικά στοιχεία μας σαν καταναλωτών. Για παράδειγμα αν ο λογαριασμός είναι σε άλλο όνομα, αυτός θα ταυτοποιηθεί σε εμάς (με το ΑΦΜ μας). Έτσι αφ' ενός όλα τα ποσά του χαρατσιού θα περάσουν στην καρτέλα μας και αφ' ετέρου τα στοιχεία μας σαν καταναλωτών ρεύματος θα χρησιμοποιηθούν για την απ' ευθείας χρέωση του χαρατσιού όποιας μορφής στο όνομά μας σε μια επόμενη χρονιά.
3. Προσφεύγοντας στην εφορία αποδεχόμεθα την οφειλή του χαρατσιού, αποδεχόμεθα δηλαδή τη νομιμότητά του.
4. Η αποδέσμευση του χαρατσιού πλέον θα καθιστά άμεσα απαιτητή την οφειλή του από την εφορία -μιας και η βεβαίωση της οφειλής θα γίνεται άμεσα-και τυχόν καθυστέρηση θα επιφέρει προσαυξήσεις. Ενώ με το προηγούμενο σύστημα η βεβαίωση γινόταν στην καλύτερη περίπτωση μετά από ένα εξάμηνο, μέσα στο οποίο δεν έτρεχαν οι προσαυξήσεις.
6. Σε περιπτώσεις που το ρολόϊ και ο λογαριασμός είναι σε άλλο από το δικό μας όνομα, υπάρχει ο κίνδυνος η εφορία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ να μας αναγκάσει να γυρίσουμε στο όνομά μας το ρολόϊ. Κάτι που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει μια επί πλέον δαπάνη. 
Για όλους αυτούς τους λόγους  η μεθόδευση αυτή αποτελεί πισωγύρισμα, απαιτεί νέους αγώνες και νέα αντιμετώπιση. 
Όμως, η μεθόδευση αυτή αποτελεί και παραδοχή αποτυχίας του συστήματος ΤAXIS NET και του μηχανισμού των εφοριών το οποίο αποδεικνύεται ανεπαρκές και αδύναμο να βρεί ή να εντοπίσει αυτούς που δεν πλήρωσαν το χαράτσι για το 2011, προκειμένου να στείλλει τα χρεωστικά σημειώματα, κάτι που είχαμε επισημάνει. Και αν ακόμη το ΤAXIS NET λειτουργούσε στην εντέλεια και γινόταν η ταυτοποίηση των καταναλωτών που δεν πλήρωσαν, θα απαιτείτο να δουλέψει αποτελεσματικά ο μηχανισμός είσπραξης (στις εφορίες) ο οποίος όμως είναι σχεδόν διαλυμένος. Είναι χιλιάδες οι λογαριασμοί που είναι σε άλλα ονόματα από αυτά του πραγματικού καταναλωτή, ακόμη και σε ονόματα ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή. Έτσι, τώρα όσοι προσέλθουν στις εφορίες να ζητήσουν το διαχωρισμό χαρατσιού και ρεύματος ή να ζητήσουν διακανονισμό θα "καρφωθούν" από μόνοι τους, δίνοντας το ΑΦΜ τους με βάση το οποίο η εφορία εφεξής θα τους "έχει στο χέρι". 
Επί πλέον η μεθόδευση αυτή αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι ο αριθμός καταναλωτών που δεν πλήρωσαν το χαράτσι ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ισχυρίζεται η προπαγάνδα του υπουργείου Οικονομικών. 
Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω της αδυναμίας χιλιάδων πολιτών να ανταποκριθούν στην εξόφληση πολλών άλλων χαρατσιών και φόρων, που σαν καταιγίδα έχουν αρχίσει νάρχονται. Και μπορεί το χαράτσι για το 2012 να έλθει σε 5 δόσεις, αλλά ακολουθούν -εκτός από τις αυξήσεις του ρεύματος- το ΕΤΑΚ του 2009, το ΦΑΠ του 2010 και 2011 που θα ταχυδρομηθούν από το Σεπτέμβρη, η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, τα τέλη κυκλοφορίας, η αύξηση των άλλων λογαριασμών κοινής ωφέλειας (εν’ όψει ιδιωτικοποίησης), ο φόρος εισοδήματος με την ενσωματωμένη εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος.
Εκτιμήσαμε έγκαιρα ότι ο κύριος μας εχθρός εμφανίζεται με το προσωπείο του υπουργείου Οικονομικών και των υπηρεσιών του. Είναι και θα είναι ο εκφοβιστικός και κατασταλτικός μηχανισμός αφαίμαξής μας. Προτείναμε δράσεις κατά αυτού του μηχανισμού, από τον οποίο εκπορεύονταν όλοι οι εκβιασμοί και οι εντολές, είτε προς τη ΔΕΗ, είτε προς άλλους φορείς. Θεωρήσαμε ότι πλέον οι Εφορίες είναι η ψυχή του συστήματος, το στήριγμα κια ο μηχανισμός διεκπεραίωσης όλης της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ο μηχανισμός που υπαγορεύει να κοπούν ρεύματα, που μεθοδεύει κάθε φορά διαφορετικούς τρόπους αφαίμαξης, που υπαγορεύει εκβιαστικές ταχτικές, που στήνει διαρκώς νέες παγίδες, αποπροσανατολίζοντας τους αγώνες μας. Δυστυχώς από πολλές άλλες συνελεύσεις αυτό δεν έγινε κατανοητό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί συντονισμένη και αποτελεσματική δράση κατά αυτού του μηχανισμού, να μη γίνει κατορθωτό να του κοντύνουν, αν όχι να του κοπούν, τα πόδια.
Μερικές σκέψεις για το τί κάνουμε
1. Συνεχίζουμε να μην πληρώνουμε το χαράτσι, στη ΔΕΗ ή μέσω ATM – internet. Συντονισμένα και αγωνιστικά κάνουμε αρχικά παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και απαιτούμε το διαχωρισμό του χαρατσιού από την αξία του ρεύματος, όπως έγινε και στο παρελθόν.
2. Διακηρύττουμε ανοικτά την άρνησή μας να πληρώσουμε και αυτό ακόμη το ρεύμα σε περίπτωση που η ΔΕΗ επιμείνει να ευθυγραμμίζεται με τις εντολές της τρόϊκας.
3. Συνεχίζουμε να κάνουμε μετά από κάθε πληρωμή ομαδικά εξώδικα, όπως πριν. Ήδη και άλλες συνελεύσεις κινούνται στο ίδιο πνεύμα (Κηφισιά).
4. Δεν κάνουμε αίτηση αποκοπής του χαρατσιού από το λογαριασμό, δεν πέφτουμε στην παγίδα τους.
5. Σε περιπτώσεις όπου μέρος της πληρωμής του ρεύματος προηγούμενων λογαριασμών κατακρατήθηκε για το χαράτσι, να προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα, ή μηνύσεις κατά της ΔΕΗ για υπεξαίρεση χρημάτων.
6. Αποφασίζουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας, στην επόμενη συνέλευσή μας.

από:Θ.

3 Σεπτεμβρίου 2012

Live your myth in Greece: the true experience.









Φωτογραφίες από την Αθήνα τον Αύγουστο.



Η αρχική ιδέα μου ήταν να δημιουργήσω ένα μικρό φωτογραφικό χρονικό της αυγουστιάτικης νυχτερινής Αθήνας. Η πόλη, τα αρχαία «αξιοθέατά» της, οι άστεγοι, οι τουρίστες, τα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι, τα μαγαζιά με τουριστικά σουβενίρ, οι ατέλειωτες ουρές από (άδεια) ταξί που μοιάζουν να βρίσκονται σε αιώνια αναμονή πελατών.


Την πλειοψηφία των φωτογραφιών τις τράβηξα μετά τις 12 τα μεσάνυκτα. Οι δρόμοι της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες μετατρέπονται σε υπαίθριο ξενοδοχείο –ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αστέγων κοιμάται στα πεζοδρόμια. Ένας άστεγος στη στάση λεωφορείων στην αρχή της Φιλελλήνων, κάθε φορά που περνούσα, «μαύρα μεσάνυχτα», κοιμόταν ακριβώς στο ίδιο σημείο. Στη ρίζα ενός σήματος της τροχαίας, δίπλα σε μια κολώνα. Κατάχαμα, χωρίς το χαρτόνι που χρησιμοποιούν συνήθως οι άστεγοι ως «στρώμα», ακριβώς στο ίδιο σημείο, χωρίς καμιά παρέκκλιση. Ψευδαίσθηση «κρεβατιού», προσομοίωση «ασφάλειας»; Μετά από κάποιες μέρες τον έχασα, δεν τον είδα ξανά…

Η Αθήνα τη νύχτα αποκαλύπτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πιο σκοτεινή της πλευρά: τη θλιβερή πρωτεύουσα μιας χώρας όπου διαρκώς και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τα πάντα: τη δουλειά τους, την ελπίδα, την αξιοπρέπειά τους.

Το φωτορεπορτάζ της νυχτερινής Αθήνας απέχει πολύ από το να είναι πλήρες. Δυο πράγματα εμφανώς απουσιάζουν. Κάθε νύχτα η Αθήνα θυμίζει κατεχόμενη πόλη. Διμοιρίες βλοσυρών,  απειλητικών, πάνοπλων μπάτσων βρίσκονται σε «στρατηγικά» σημεία της πόλης (τα Εξάρχεια βρίσκονται υπό μόνιμη περικύκλωση). Μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ, «καουμπόιδες» της νύχτας, κοιτάζουν απειλητικά και καχύποπτα οτιδήποτε τους πλησιάζει, περνούν σχεδόν πάντοτε με κόκκινο τα φανάρια, πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας. Γιατί; Είναι και αυτό μέρος της επίδειξης εκφοβισμού. Ο νόμος είναι οι μπάτσοι αυτοπροσώπως, ερμηνεύεται και παραβιάζεται από τους ίδιους κατά το δοκούν. Και, φυσικά, από το φωτογραφικό ρεπορτάζ της Αθήνας λείπουν οι συμμορίες της Χρυσής Αυγής που επιτίθενται σε μετανάστες. Απουσιάζουν οι φωτογραφίες αυτών των δυο αλληλοτροφοδοτούμενων «ομάδων» για ένα πολύ απλό λόγο: είναι οι πλέον επικίνδυνες πληθυσμιακές ομάδες για φωτογράφιση. 



Το κείμενο είναι του Άγγελου Καλοδούκα.